PAŽNJA USMERENA NA PROBLEME: Danas je Međunarodni dan lezbejki
Foto: Dragana Udovičić

Ukazano na višestruku diskriminaciju

PAŽNJA USMERENA NA PROBLEME: Danas je Međunarodni dan lezbejki

Društvo -

BEOGRAD - Na Međunarodni dan lezbejki, 8. oktobar, posebna pažnja biće skrenuta na probleme sa kojima se svakodnevno suočava zajednica LBT žena, na nevidljivost i višestruku diskriminaciju kojima su izložene kao žene i kao žene drugačije seksualne orijentacije od heteroseksualne, saopštio je danas Labris.

Obeležavanje Dana lezbejki datira iz 1904. godine, kada je nemačka novinarka Ana Ruling održala prvi govor koji se ticao lezbejskih prava pod nazivom "Kakve prednosti ima ženski pokret od rešavanja homoseksualnog pitanja?", stoji u saopštenju.

Ona je takođe skrenula pažnju na potrebu za saradnjom unutar LGBT zajednice i smatrala da su lezbejke nevidljive i pravno, s obzirom na to da su u Nemačkoj kriminalizovani bili isključivo istopolni odnosi između muškaraca, te da se i LGBT pokret uglavnom bavio gej muškarcima.

Povodom Međunarodnog dana lezbejki biće organizovan celodnevni programm, radionice, diskusije, izložbe..., a jedan od ciljeva tog događaja su jačanje i povezivanje žena unutar zajednice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track