ZBOG GREŠKE DRŽAVE BOLNICA ISPAŠTA MILION EVRA DUGA: KBC Dragiša Mišović u velikom problemu!
Foto: Zorana Jevtić

PANIKA

ZBOG GREŠKE DRŽAVE BOLNICA ISPAŠTA MILION EVRA DUGA: KBC Dragiša Mišović u velikom problemu!

Društvo -

Račun zdravstvene ustanove u blokadi već dva meseca jer prema presudi mora da se isplati novac nasledniku vlasnika placa od 12 ari na kojem je pre 60 godina izgrađeno lečilište

Kliničko-bolničkom centru „Dragiša Mišović Dedinje“ u Beogradu, u kom se godišnje leči 20.000 pacijenata, obavi 14.000 operacija i 2.500 porođaja, preti propast, i to zbog duga od skoro milion evra koji je država napravila pre skoro 60 godina!Račun ove bolnice već skoro dva meseca je u blokadi, međutim, milionski dug nije nastao nenamenskim trošenjem sredstava ili rasipanjem novca na plate i putovanja lekara, već zbog naknade za plac od 12 ari koji je država 1958. godine uzela od privatnog vlasnika.

SporImovinski spor zbog ovog zemljišta započeo je 2010. po tužbi naslednika privatnog vlasnika, a odlukom suda bolnica je obavezna da plati skoro milion evra na ime naknade za plac. Do tada - blokada za KBC!- Priča je bizarna i neverovatna. Bolnica ispašta, a nije ništa kriva i ja ne mogu da verujem šta se događa. Država je parcelu privatnog vlasnika pre skoro pola veka dodelila na korišćenje tadašnjoj Železničkoj bolnici, a kasnije je tu pripojeno i imanje Društva beogradskih ženskih lekara. KBC kakvog ga poznajemo danas nastajao je pripajanjem više objekata i nadograđivanjem. Međutim, 2010. doživeli smo šok - počinje priču direktor KBC Radisav Šćepanović.Prema njegovim rečima, pre šest godina javila se naslednica vlasnika placa od 12 ari, na kome je sada bolnica.Žalili se Višem sudu- Izvesna S. T. tužila je bolnicu zbog tog placa i sud je presudio u njenu korist. Nikome nije jasno zašto je tužila bolnicu, a ne državu, ako već smatra da je država nezakonito oduzela to zemljište njenim precima. Žalili smo Višem sudu u Valjevu jer smo teškom mukom našli dokumenta koja pokazuju da je opština Savski venac dodelila Železničkoj bolnici ovo zemljište i da je pošteno plaćeno u četiri rate - kaže doktor Šćepanović.Rad ove zdravstvene ustanove, izuzetno cenjene ne samo kod nas već i u svetu, sada je ugrožen jer će račun biti u blokadi sve dok se ne isplati traženi iznos od milion evra.Pomoć ministarstva- Razočaran sam, pravosuđe mora ovaj put da odigra pravednu ulogu. Obavestili smo Ministarstvo zdravlja i Vladu i oni nam pomažu. Postoji zaštićeni namenski račun za nabavku medikamenata kako pacijenti ne bi trpeli i većina dostavljača ima razumevanja za situaciju. Zaposleni primaju plate, ali nam ovo mnogo otežava rad. Ovo je presedan nad presedanima - ogorčen je direktor Šćepanović.U Ministarstvu zdravlja kažu za Kurir da su otvorili namenski račun kako bi zdravstvene ustanove u Srbiji kojima je račun iz različitih razloga u blokadi mogle neometano da obavljaju svoj posao i isplaćuju plate zaposlenima.

NATO bombeRAZRUŠEN 1999. GODINEZa vreme bombardovanja Jugoslavije 1999. godine, u raketnom napadu NATO avijacije 20. maja u 00.50 pogođen je KBC „Dragiša Mišović“. Živote je izgubilo sedam pripadnika VJ i tri pacijenta sa odeljenja neurologije. Tom prilikom uništena je bolnica za neurologiju, a ozbiljno su oštećene Bolnica za dečje bolesti i TBC, kao i klinike za ginekologiju i akušerstvo, internu medicinu, gerijatriju i urologiju.

UzurpacijaMUP FNRJ UZEO ZEMLJUSpekuliše se da je problematični plac davnih dana od privatnog vlasnika uzelo Ministarstvo unutrašnjih poslova FNRJ i izgradilo na tom mestu bolnicu, odnosno zgradu u kojoj se danas nalazi Klinika za hirurgiju i internu medicinu. U toj bolnici su se lečili samo pripadnici MUP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track