Neonacisti drže koncert u Srbiji

Skandal

Neonacisti drže koncert u Srbiji

Društvo -
Mađarski bend Nacionalni front zakazao svirku za 2. jun u Staroj Moravici
BEOGRAD - Povampireni fašizam!
Nenonacistički bend Nacionalni front (Nemzeti front) iz Mađarske sprema se da 2. juna održi koncert u klubu „Temegen“ u Staroj Moravici kod Bačke Topole! Ovo je na svom sajtu objavila organizacija Antifašistička akcija Novog Sada, upozorivši da je reč o grupi koja postoji 20 godina i čije su pesme otvoreno nacističke, a članovi su dugogodišnji aktivisti neonacističkih i šovinističkih grupa.
- U svojoj domovini muzičari NF su 1999. dobili šest, osam i 12 meseci zatvora zbog iredentizma i raspirivanja verske, rasne i nacionalne mržnje. Pored toga, posle uslovne kazne zatvora, bilo im je zabranjeno da sviraju nacističku muziku i da posećuju takve događaje. Svi kompakt-diskovi su im zaplenjeni - piše na sajtu Antifašističke akcije Novog Sada.
- Jedni su od najglasnijih zagovornika pogroma Roma. Na njihovim koncertima vijore se nacističke zastave i slave Hitler i nacizam. Svake godine u Mohaču održavaju tradicionalni rasistički koncert „Beli Božić’“ - saopštila je Antifašistička akcija.
Šta se sprema u njihovom malom mestu sa 5.128 stanovnika, u Mesnoj zajednici Stara Moravica pojma nemaju.
- Ne znamo ništa o tome, nama nisu javili. Dozvole za koncerte izdaje policijska stanica pa pitajte njih, oni znaju - rekao nam je kratko Tibor Drenković, sekretar MZ Stara Moravica.
Iz MUP smo dobili odgovor da koncert nije prijavljen niti je za njega traženo odobrenje.
S. TOMČIĆ

Otkazan sporni festival

Festival EMI, koji je u julu trebalo da se održi u Kanjiži i na kojem je trebalo da nastupe i neki neonacistički bendovi, kao i advokat pokojnog Šandora Kepira, optuženog za učešće u zločinima tokom novosadske racije 1942. godine, otkazan je. To je za RTV potvrdio Sabolč Kavai iz NVO Rakoci, ali nije želeo da navede razloge otkazivanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track