ELITA DOLAZI U BEOGRAD: U Srbiju stižu najbolji svetski mikrohirurzi
Foto: Profimedia

Prestonica mikrohirurga Starog kontinenta

ELITA DOLAZI U BEOGRAD: U Srbiju stižu najbolji svetski mikrohirurzi

Društvo -

Srbija će od 25. do 28. aprila 2018. godine biti domaćin 14. kongresa Evropskog udruženja mikrohirurga. Ovo je velika počast ne samo za srpsko zdravstvo već i za državu.

Za predsednika kongresa i predsednika prestižnog udruženja u mandatu od dve godine imenovan je istaknuti stručnjak prof. dr Marko Bumbaširević, načelnik odeljenja za rekonstruktivnu hirurgiju i mikrohirurgiju Kliničkog centra Srbije, redovni profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i dopisni član SANU.

- Beograd postaje prestonica mikrohirurga Evrope ali i sveta, pošto su me iz svetskog udruženja mikrohirurga, čiji sam takođe član, zamolili da jedan dan bude posvećen stručnjacima iz SAD, Japana, Kine, Indije, Koreje. U Srbiju će doći najveća imena mikrohirurgije, sam vrh. Organizaciju kongresa smo dobili u konkurenciji Londona, Hajdelberga i Torina i to smatram svojim ličnim uspehom! Nadam se da će ovaj veliki događaj motivisati mlade lekare da se zainteresuju za mikrohirurgiju. Posao je mukotrpan, težak, operacije dugo traju. I zato mikrohirurga nema mnogo ni u svetu, a izuzetno su tražena struka - ističe prof. dr Bumbaširević.

Foto: Shuterstock
Foto: Shuterstock

Mikrohirurgija se smatra najsloženijom hirurškom disciplinom. Zahvaljući njenom razvoju prišivanje odsečenih ekstremiteta, transplatacija organa ili rekonstrukcija oštećenih nerava vrši se veoma uspešno. A saradnja koja se ostvaruje na događajima poput kogresa koji će biti održan u Beogradu je nemerljiva.

- Ovde će doći brojni eminentni ljudi. Veoma sam ponosan što ćemo moći da im pokažemo našu zemlju u pravom svetlu. Ovaj kogres je i veliki uspeh za državu. E sad, da li ona pomaže ili ne pomaže... Ne bih da ulazim u to. Trebalo bi da pomaže, jer je to najbolja promocija. Ako ovde dođe hiljadu mikrohirurga koji su izuzetno cenjeni građani u svojim zemljama, onda ti ljudi menjaju i sliku i svest o Srbiji. A to mnogo znači za imidž zemlje - naglašava prof. dr Bumbaširević i dodaje:

- Svaki dolazak nekog viđenijeg stranca je vrlo važan za našu medicinu. Oni donose znanje, dolaze da operišu, primaju naše lekare na specijalizacije. Vrlo je teško da pošaljete nekog mladog kolegu na usavršavanje na neko dobro mesto ako nemate lični kontakt. Prijateljstva na ličnoj osnovi mogu da rešavaju kapitalne stvari! Što se tiče priče o našem zdravstvu citirao bih svoga učitelja iz Francuske Alena Žilbera, jednog od najboljih svetskih hirurga, kod kojeg sam bio na specijalizaciji kao stipendista francuske vlade. Kad je bio u Srbiji i besplatno operisao našu decu rekao je: "Vama fali vrlo malo, samo nove bolnice!" Mislio je na to da imamo dobar kadar, stručne ljude - zaključio je dr Bumbaširević.

Beograd domaćin petog Kongres SOTA-e

Beograd će od 13. do 16. oktobra biti domaćin petog Kongresa Srpsko ortopedsko traumatološke asocijacije.

Hotel Crown Plaza ugostiće oko 500 ortopedskih hirurga i traumatologa Srbije kao i gostijiu iz inostranstva: Kine, Japana, Švajcarske, Danske, Francuske, Italije, Grčke, Engleske, Portugalije, Turske, Slovenije i dr.

Najbolji ortopedski hirurzi i traumatolozi Srbije izlagaće svoja predavanja rame uz rame sa odabranim kolegama iz EFORT-a - Evropskog udruženja ortopedskih hirurga i traumatologa i kolegama iz ESTROT-a - Evropskog udruženja za tkivnu regeneraciju u ortopediji i traumatologiji.

Po ugledu na Američku akademiju ortopedske hirurgije i traumatologije učešće kao i svoju promociju u ovom kongresu imaće i Srpsko udruženje za aloartroplastiku, Srpsko udruženje za hirurgiju ramena i lakta, Srpsko udruženje za hirurgiju šake, kao i Srpsko udruženje za rekonstruktivnu mikrohirurgiju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track