NVO: Zaštitnici pacijenata nisu nezavisni

Istraživanje

NVO: Zaštitnici pacijenata nisu nezavisni

Društvo -
Zaštitinici pacijenata često su u sukobu interesa, jer ne mogu u istom postupku da zastupaju interese pacijenta i ustanove, rekao predstavnik NVO Pravni skener Vojislav Bojić

BEOGRAD - Zaštitnici prava pacijenata, kojima građani podnose pritužbe na zdravstvene usluge, nisu nezavisni u svom radu, a zabrinjavajuće je i što nisu osposobljeni za taj posao, pokazalo je istraživanje nevladine organizacije Pravni skener.

Predstavnik te organizacije, koja se bavi zaštitom prava pacijenata, Vojislav Bojić rekao je da se ne može reći da su pacijenti zadovoljni radom zaštitnika u zdravstvenim ustanovama.

Kako je naveo, njih imenuje direktor, zbog čega nisu nezavisni u svom radu i najčešće su pravnici koji godinama rade, uglavnom kao šefovi pravnih službi u ustanovi u kojoj su zaposleni i kao zaštitnici pacijenata, zbog čega se takođe dovodi u pitanje nezavisnost u radu.

"Oni ne prolaze nikakvu dodatnu obuku po imanovanju za mesto zaštitinika i ne može se reći da su pacijenti zadovoljni njihovim radom, pre svega po broju drugostepenih žalbi", rekao je Bojić.

On je dodao da su zaštitinici pacijenata često u sukobu interesa, jer ne mogu u istom postupku da zastupaju interese pacijenta i ustanove, odnosno da u praksi više štite interes zdravstvene ustanove.Izveštaj "Zaštita prava pacijenata - jednako prema svim pacijentima" je rezultat projekta Pravnog skenera

"Monitoring rada zaštitinika pacijentovih prava - jednako prema svim pacijentima" koji je podržao Fond za otvoreno društvo.

Projekat je sproveden u Kolubarskom i Mačvanskom okrugu i u beogradskoj opštini Zvezdara.Bojić je istakao da je uočeno i da zaštitinici međusobno ne sarađuju, kao i da nemaju nikakvu saradnju sa Ministarstvom zdravlja.

Predstavnica Pravnog skenera Marija Kostić je rekla da većina ispitanih nije znala da navede prava pacijenata odnosno da u Beogradu i Kolubarskom okrugu za ta prava nije znalo oko 70 odsto ispitanih, a u Mačvanskom do 100 odsto.

Projekat je sprovođen kroz razgovore sa pacijentima i zdravstvenim radnicima, a prema rečima direktorke Pravnog skenera Marine Mijatović u Ministarstvu zdravlja nisu bili zainteresovani za ankete te organizacije.

"Često i direktori zdravstvenih ustanova nisu pristajali na razgovor, jer smatraju da su pacijenti dovoljno zaštićeni", dodala je ona.Pravni skener je sa partnerskim organizacijama Romski centar za demokratiju, Društvo Roma i Mali princ nakon posete romskim naseljima u izveštaju izneo ocenu zdravstvene zaštite Roma, koji su pokazali bolju situaciju u regionima gde su angažovane romske medijatorke, nego tamo gde ih nema.

Predstavnici Romskog centra za demokratiju su naveli da Romi uglavnom nisu upoznati sa radom zaštitnika pacijenata, ali da jesu sa radom zdravstvenih medijatora, koji im pomažu pre svega u vakcinisanju dece.

I dalje je visok stepen diskriminacije pripadnika romske populacije u zdravstvenim ustanovama pokazalo je istraživanje sprovedeno u Ubu, navode ti predstavnici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track