SINDIKAT ORUŽARA UPOZORAVA VLADU: Položaj zaposlenih sve gori a stav ministra odbrane ignorantski
Foto: Bogdan Vranješević

Pune državnu kasu a smanjene im plate

SINDIKAT ORUŽARA UPOZORAVA VLADU: Položaj zaposlenih sve gori a stav ministra odbrane ignorantski

Društvo -

BEOGRAD - Sindikati fabrika namenske industrije Prva iskra, Prvi partizan, Milan Blagojević, Krušik, Sloboda i Zastava oružje zaključili su da se socijalno-ekonomski položaj zaposlenih sve više pogoršava i da je dalje umanjenje zarada radnika namenske neodrživo, saopšteno je danas iz tih sindikata.

Kako je navedeno, sindikati su uputili zahtev premijeru da se razgovara o problemu- umanjenju zarada radnika namenske industrije koji su obuhvaćene merama Vlade o smanjenju, jer ističu da se radi o preduzećima čiji radnici rade u visokorizičnim bezbedonosnim uslovima zbog čega su im ugroženi životi, a kao dokaz navode česte nesreće i povrede na radu u fabrikama namenske industrije.

Foto: Beta MIlan Obradović
Foto: Beta MIlan Obradović

"Radnici danas plaćaju cenu povećanog nivoa oboljenja različitih, teških pa i kancerogenih bolesti, s obzirom na to da su fabrike pretrpele teška razaranja od strane NATO bombardera kada je na njih bačeno preko 200 projektila sa nesagledivo štetnim posledicama po zdravlje radnika", navodi se u saopštenju.

Sindikati namenske navode da ministar odbrane pokazuje "ignoratski stav" prema tom problemu i "me pokazuje zainteresovanot da uđe u rešavanje pitanja".

Takođe, navode iz sindikata, sama činjenica da za 10.000 radnika u namenskoj industriji, fabrike obezbeđuju isplatu zarada iz realnih izvora, što doprinosi punjenju državne kase, zbog toga ne postoji nikakav osnov da se radnici namenske industrije dalje kažnjavaju, dok država, kako smatraju, ubira velika sredstva po različitim osnovama.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

"Ukoliko se i Vlada ogluši o zahteve sindikata, sindikati fabrika namenske industrije će doneti odluke o aktivnostima koje treba da doprinesu menjanju teškog socijalnog statusa radnika u namenskoj industriji", zaključuju sindikati namenske.

Ranije danas, zaposlenih 28 invalida u preduzeću "Zastava Inpro", koji od 10. oktobra štrajkuju glađu, odbili su da okončaju svoj štrajk, unapred su odbili socijalni program koji im još nije ponuđen, nikakvi pregovori ih ne interesuju i drže se svojih zahteva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track