DIŽU SE I PENZIONERI: Protest 1. novembra zbog smanjenih penzija
Foto: Nebojša Mandić/Ilustracija

Na Trgu Nikole Pašića, pred Ustavnim sudom i pred Vladom Srbije

DIŽU SE I PENZIONERI: Protest 1. novembra zbog smanjenih penzija

Društvo -

BEOGRAD - Udruženje sindikata penzionera Srbije (USPS) i Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije najavilo je danas da će 1. novembra održati protest u Beogradu sa zahtevom da im se penzije vrate na nivo pre novembra 2014. godine, usklađuju s rastom cena dva puta godišnje i da im se vrati oduzeta suma.

Protest će, kako su najavili, biti na Trgu Nikole Pašića, pred Ustavnim sudom i pred Vladom Srbije. Predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije Milorad Vujasinović rekao je da će na protestu najaviti početak prikupljanja 30.000 potpisa kako bi Skupština Srbije raspravljala o Predlogu zakona koji su podnela ta dva udruženja početkom ovog meseca, a koji predvidja isplatu penzija kao pre novembra 2014.

Potpredsednik USPS Mihajlo Radović rekao je da su penzioneri u sve težem materijalnom i zdravstvenom položaju i da ih u borbi za njihova prava ometa Ustavni sud da "stignu do Strazbura"."Prosečna penzija u Srbiji je manja od 24.000 dinara, a minimalna potrošačka korpa košta 34.143 dinara pa su penzioneri prinudjeni da kombinuju šta mogu kog meseca da plate", rekao je Radović i podsetio da su penzije smanjenje do 25 odsto.

On je dodao da je "stepen siromaštva u Srbiji izmedju 27 i 35 odsto i da "nas samo jedan korak deli od punog siromaštva", kao i da hoće da upozore Vladu Srbije kako narod živi.Predsednik Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Jovan Tamburić rekao je da je Narodnoj Skupštini podnet i Predlog zakona o PIO fondu čijim bi se usvajanjem promenila upravljačka struktura.

On je objasnio da je Upravni odbor sa 21 člana smanjen na sedam i da većinu čine predstavnici Vlade čime je "podržavljen", umesto da najveći broj članova delegiraju oni koji su uplaćivali ili uplaćuju doprinose.Vlada Srbije je 2014. godine zbog mera štednje i smanjenja deficita u budžetu smanjila penzije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track