POČELO ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA: Kazaljke na satu vratili smo za jedan čas unazad!
Foto: Profimedia

Mnogima nametnuta promena teško pada

POČELO ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA: Kazaljke na satu vratili smo za jedan čas unazad!

Društvo -

Letnje računanje vremena završilo se u nedelju, 30. oktobra u tri sata ujutru, pomeranjem za jedan čas unazad, odnosno sa tri, na dva sata.

Kako je saopštila Direkcija za mere i dragocene metale, čas koji se zbog pomeranja za jedan čas unazad pojavljuje dva puta, prvi put se označava kao 2A, a drugi put kao 2B.

Foto: AP
Foto: AP

Prelazak na letnje i zimsko računanje prvi put je uveden na severu Evrope davne 1916. godine da bi se "produžio dan" i period dnevne svetlosti. Ovakvo rešenje prihvatio je i ostatak sveta zbog uštede struje, a tadašnja SFRJ prvi put je uvela letnje i zimsko računanje vremena 27. marta 1983. godine.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

To je tad bila potpuna novotarija koja je mnoge dobrano zbunila pa je bilo i kašnjenja jer nikako nisu mogli da "ukače" da li kazaljke treba pomeriti unapred ili unazad. Sreća, pa se promena računanja vremena uvek dešava u noći između subote i nedelje. Da stvar bude smešnija, mnogi su ovu promenu doživljavali toliko ozbiljno da kazaljke nisu pomerali pre odlaska na spavanje ili u nedeljno jutro nego su ustajali tačno u 2 časa noću kako bi ih "poterali" sat unapred ili vratili sat unazad.

Mnogi naučnici, međutim, ovako veštačku promenu računanja vremena smatraju "silovanjem prirode" jer smeta i ljudima i životinjama pošto narušava njihov prirodni bioritam koji je u tesnoj vezi sa obdanicom, bilo zimskom bilo letnjom.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Da stvar bude gora, vreme na časovnicima se pomera baš u jesen i proleće kada sa naš organizam inače prilagođava na manjak odnosno višak dnevne svetlosti... kao kad smo u proleće više pospani a veštački prelazak na novo vreme tera nas da ustanemo čitav sat ranije.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Muku s pomeranjem sata najviše muče mame sa bebama i malom decom jer ona ne znaju za sat, samo za svoj unutrašnji časovnik koji im govori kada im se spava, kada su gladni, a kada je vreme za igru pa ih je u ovom prelaznom periodu jako teško naterati da ustaju za jasle ili obdanište.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Promene u računanju vremena posebno utiču na domaće životinje kojima se neretko poremeti prirodni bioritam pa su se mnogi stočari žalili da im krave daju manje mleka!

Foto: AP
Foto: AP

Rusija je pre 5 godina ukinula prelaske za zimskog na letnje računanje vremena, ali i dve vremenske zone. Tadašnji predsednik Dmitrij Medvedev rekao je da će Rusija imati samo letnje vreme jer je to zdravije za stanovništvo, ali i za stoku.

Foto: AP
Foto: AP

On je dodao i da će stanovnike Rusije tako zaštititi od stresa i bolesti koje izaziva promena u računanju vremena. On se pozvao na istraživanje Ruske akademije medicinskih nauka prema kojem promena vremena najviše pogađa decu i starije koji mogu imati problema sa spavanjem, metabolizmom, radom srca i imunitetom. Prema jednom ruskom istraživanju, broj samoubojstava posle promene vremena poveća se čak 66 odsto!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ruski predsednik je upozorio da promena vremena šteti i životinjama, npr. kravama, jer promena vremena muženja krava negativno uteče na laktaciju. Kada je reč o pomeranju kazaljki, neki nemački naučnici smatraju da je to vrlo nezdravo jer se povećava broj srčanih napada kojima je uzrok, verojatno, kraće spavanje. Takođe, navode da jetri treba čak 7 dana da se prilagodi letnjem vremenu. Stoga, promene na časovnicima smatraju besmislenim mešanjem u prirodni ljudski biološki sat. Štaviše, nemački naučnik Jirgen Zuleja smatra da ljudskom telu godi samo tzv. zimsko vreme.

U Evropi pored Rusije sat ne pomera i Island, ove godine zimsko računanje ukida i Turska.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Podsetimo, sledeće pomeranje kazaljki sleduje nam poslednjeg vikenda u martu. Tada ćemo spavati sat kraće jer ćemo časovnike pomeriti sat unapred!

Kobni sat

više saobraćajnih nesreća

više srčanih udara, posebno u proleće i kod žena

poremećen rad jetre

učestale nesreće na radu

(EPK/AP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track