Najnovije vesti

DA REŠIMO JEDNOM ZA SVAGDA: Šta smeju, a šta ne smeju BusPlus kontrolori, a šta Komunalni policajci
Foto: Nemanja Pančić

Naučite vaša prava i obaveze

DA REŠIMO JEDNOM ZA SVAGDA: Šta smeju, a šta ne smeju BusPlus kontrolori, a šta Komunalni policajci

Društvo

Razni pravilnici, odredbe, izmene i dopune zakona, kao irazne poluinformacije sa interneta samo zbunjuju ljude koji najčešće ne znaju koja su ovlašćenja službenih lica, naročito Busplus kontrolora i pripadnika Komunalne policije. Evo koja je prava istina.

Ukoliko izaberete da se vozite gradskim autobusom morate imati kartu. Tu kartu odmah po ulasku u autobus morate da validirate, bez obzira da li se radi o mesečnoj, ili karti za jednu vožnju.

Ukoliko ste avanturista i odlučite da se vozite bez karte, a u nekom trenutku naiđu kontrolori Busplusa, trebalo bi da znate koje su vaše obaveze a koja prava.

- Zabluda je da kontrolori imaju pravo da zadržavaju putnika na bilo koji način dok ne dođe Komunalna policija. Samo sud ili policija smeju da vas zadrže, pa zato svi slučajevi u kojima kotrolori zadržavaju putnike ili zatvaraju autobuse mogu da se završe sa tužbom na račun Busplusa. Kontrolori nemaju pravo ni da vas legitimišu, jer to može da uradi samo policajac ili komunalni policajac - kažu u udruženju za besplatnu pravnu pomoć.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

To konkretno znači da kontrolor može da vam traži podatke i ličnu kartu, ali vi niste u obavezi da ih date na uvid.

Ipak, to ne znači da putnik ima pravo da bude drzak, bezobrazan ili da napada kontrolora - to pravo nema ni jedna strana.

Budući da kontrolori koji putnika zateknu bez karte u autobusu, a nisu sa komunalnim policajcima, nemaju načina da zadrže putnika na licu mesta dok se policija ne pojavi, jedini način da se zapravo sprovede kontrola i kažnjavanje putnika koji se švercuju bilo bi da policija uvek ide za kontrolorima.

- Tako bi trebalo da se radi, jer karte moraju da se plaćaju, a to je jedini način da se stvarno stane na kraj švercerima. S druge strane, to ne znači da bilo ko ima pravo da bude grub ili bezobrazan prema vama - ističu advokati iz udruženja.

Foto: Nemanja Pančić
Foto: Nemanja Pančić

BusPlus kontrolor nema pravo:

- Da vas legitimiše (to smeju samo policajci ili komunalni policajci)- Da vas fizički zadrži dok ne dođe Komunalna policija- Da traži od vozača da zatvori vrata i zaustavi autobus kako putnik ne bi mogao da izađe- Da vrši pretres putnika- Da vam uzme novac, a da vam ne izda posebnu kartu BusPlus kontrolor ima pravo:

- Da putniku zatečenom bez karte ponudi da kupi posebnu kartu koja košta 2.000 dinara na licu mesta- Da vam blokira voznu ispravu ako je niste validirali prilikom ulaska u autobus- Da zatraži pomoć od Komunalne policije- Da zatraži da napustite autobus- Da vas zamoli da sačekate Komunalnu policiju

Komunalna policija ima pravo:

- Da vas legitimiše- Da vas privede ako ne može da utvrdi vaš identitet- Da koristi sredstva vezivanja ako pokušate da pobegnete ili pružate otpor- Da vas pretrese ukoliko postoji opravdan povod, a pretres mora da izvrši lice istog pola- Da vam izda prekršajni nalog na osnovu podataka o vašem identitetu Komunalna policija nema pravo:

- Da vas privede iz bilo kog drugog razloga (može da se obrati policiji za pomoć)- Da vaše lične podatke da kontroloru- Da izvrši proveru identiteta a da vas prethodno ne obavesti o razlozima provere- Da vas zadrži ako ste dali lične podatke

(24sata)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...