TREBA DA SE STIDIMO: Putin je veći Srbin od Srba, osudio silovanje srpskog dečaka (10)
Foto: Dragana Udovičić

Naši političari pognuli glavu

TREBA DA SE STIDIMO: Putin je veći Srbin od Srba, osudio silovanje srpskog dečaka (10)

Društvo -

Ruski predsednik jedini burno reagovao na skandaloznu odluku austrijskog Višeg suda da ukine presudu migrantu iz Iraka koji je silovao srpskog dečaka

Ruski predsednik Vladimir Putin jedini je reagovao na skandaloznu odluku Višeg suda u Austriji da ukine presudu migrantu koji je silovao desetogodišnjeg srpskog dečaka u Beču.Nije to učinio niko od naših ministara, političara... Putin se jedini usprotivio. A svi nabrojani i dalje ćute. Predsednik Rusije je na sastanku Saveta za međunarodne odnose oštro kritikovao politiku EU prema migrantima:Gde im je bila pamet- Sud ga je oslobodio jer nije znao jezik zemlje u kojoj se nalazi, pa nije mogao da razume da ga je dečak odbio. Gde im je pamet bila kada su donosili tu odluku? - oštar je bio Putin.

Advokat Borivoje Borović pojašnjava skandaloznu odluku austrijskog sudstva, po kojoj je ukinuta šestogodišnja kazna zatvora Iračaninu Amiru A. (20) zbog silovanja dečaka na bazenu 2. decembra prošle godine. On je prilikom hapšenja rekao da je imao veliku potrebu da to uradi jer nekoliko meseci nije imao seksualne odnose. Viši sud je nedavno poništio tu presudu procenivši da migrant nije kriv jer nije govorio jezik zemlje u kojoj se nalazi i nije mogao da razume da dečak nije želeo odnose s njim. Ponovo će mu se suditi sledeće godine, a do tada će biti u pritvoru.- Tom odlukom se politiziralo jer će migranti praviti mnoga krivična dela, pa će biti ugroženi i sami Austrijanci. U svakom slučaju, ovo je skandalozna sudska odluka i pored dodvoravanja migrantima koji mogu da budu potencijalni budući građani te zemlje. Očigledno je da će proći još nekoliko decenija pre nego što se počne verovati Srbima - kaže Borović:- Slažem se s Putinovom ocenom ove neprofesionalne, neodgovorne i nepravedne sudske odluke. Ovo pokazuje da aršini nisu jednaki za sve.Besmislen razlogAdvokat Dragan Palibrk istakao je da su razlozi za ukidanje presude neobični:- Činjenica da neko ne poznaje jezik svoje žrtve ne može biti razlog za aboliranje krivice. Zna se da li neko dobrovoljno pristaje s nekim na seks ili ne, ne po jeziku nego po konkludentnim radnjama. Razlog za ukidanje im je veoma čudan. Lice koje se protivi da s nekim ima seksualni odnos ne pokazuje to rečima, nego opiranjem, trzanjem, plakanjem. Besmislen je razlog, ja kao pravnik u svojoj karijeri takav razlog za ukidanje presude nikad nisam čuo.

Aleksandra JankovićOZBILJNE POSLEDICEPsiholog Aleksandra Janković kaže da osoba koja preživi silovanje ne može ostati bez posledica.- U ovom slučaju, još gore je što je silovan od osobe istog pola. Ostaju velike traume i s tim detetom svakako treba raditi. To zahteva rad i pomoć stručnih službi. Roditelji dečaka treba da traže adekvatnu pomoć za dete kako bi na neki način moglo da prevaziđe psihološke probleme.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track