Privatni izvršitelji postupaju samo po nalogu suda

Slobodan Homen

Privatni izvršitelji postupaju samo po nalogu suda

Društvo -
Oni nemaju pravo da primenjuju bilo kakvu prisilu, jer to ostaje isključivo pravo Ministarstva unutrašnjih poslova, što znači da kada je to neophodno, pomoć za izvršenje neke radnje moraju da traže od policije, rekao je Homen

BEOGRAD - Privatni izvršitelji, koji danas počinju da rade, po zakonu imaju ista ovlašćenja kao i sudski izvršitelji i mogu da postupaju jedino po nalogu suda, odnosno presudi i rešenju o izvršenju, rekao je državni sekretar ministarstva pravde Slobodan Homen.

"Oni nemaju pravo da primenjuju bilo kakvu prisilu, jer to ostaje isključivo pravo Ministarstva unutrašnjih poslova, što znači da kada je to neophodno, pomoć za izvršenje neke radnje moraju da traže od policije", rekao je Homen.

Prema njegovim rečima, vrlo je važno da prilikom sprovođenja izvršenja ni privatni ni sudski izvršitleji ne prave razliku između privatne svojine i državne imovine.

"Često je do sada bio slučaj da se favorizuje država i da se daleko teže izvršavaju odluke koje se odnose na obaveze države", napomenuo je Homen.

On je naglasio da izvršitelji i sudski i profesionalni imaju obavezu da pođednako postupaju prema dužnicima, bilo da su u pitanju državni organi ili privatna pravna i fizička lica.

Državni sekretar smatra da će zakonska obaveza jednakog tretmana i stoga kontrola postupanja privatnih izvršitelja otkloniti dugogodišnju neravnopravnost koja je postojala, jer je, kako je naveo, čest slučaj bio da se lakše uzima novac privatnim licima, dok je država bila na neki način zaštićena.

"Izvršitelji imaju obavezu i zakonsku i svaku drugu da na pođednak način tretiraju bilo kog izvršnog dužnika", istakao je Homen.

On je podetio da će građani, odnosno svi drugi izvršni poverioci, sami moći da biraju da li žele da angažuju sudskog ili privatnog izvršitelja da sprovede postupak izvršenja, osim u slučajevima porodičnih i radnih sporova za koje će biti nadležni samo izvršitelji zaposleni u sudovima.

Shodno zakonu, sud je taj koji određuje na kojoj će se imovini dužnika sprovesti izvršenje, odnosno naplatiti neki dug, a to čini na osnovu predloga koji mu je dostavio poverilac, koga, međutim, ne mora da se "slepo drži".

Izvršitelj sprovodi izvršenje na onim sredstvima i predmetima izvršenja koji su navedeni u rešenju o izvršenju, koje je doneo sud, a kad oni nisu navedeni, izvršitelj postupa na osnovu sopstvenog zaključka "na sredstvima i predmetima izvršenja kojim se najpovoljnije ostvaruje namirenje izvršnog poverioca", navodi se pored ostalog u Zakonu o izvršenju i obezbeđenju.

Homen je podsetio da je jedan od najvećih problema u radu srpskog pravosuđa bilo upravo izvršavanje sudskih odluka, i da smo se nalazili u situaciju da se na izvršenje sudske presude čekalo po 200 i više dana.

Ozbiljan korak u reformi pravosuđa u tom smeru je, smatra on, bilo donosenje novih procesnih zakona koji već daju rezultate, a pre svega Zakon o izvršenju i obezbeđenju.

"U ovom trenutku ne postoji mogućnost da se izvršenje odlaže duže od 30 dana, jer je preduzeto niz konkretnih poteza. Jedan od njih je da se više ne ulaže žalba višem sudu, što je bilo ključni kamen spoticanja u postupku izvršenja, već to radi isti sud na osnovu prigovora", ukazao je Homen.

Takođe jedna od vaznih mera je uvođenje privatnih izvršitelja čime se povećao broj lica koja su zaduženja za sprovođenje izvršenja na teritoriji Srbije, što će takođe povećati efikasnost izvršnog postupka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track