Konačno kreće dobijanje "bolonjskih" diploma

Konačno kreće dobijanje "bolonjskih" diploma

Društvo -
Nešto više od 10.000 sada već bivših studenata "bolonjaca" čeka na diplomu, koju su stekli po novom, reformisanom zakonu o visokom obrazovanju

BEOGRAD - Studenti koji su završili studije na Univerzitetu u Beogradu, a na diplome čekaju duže od dve godine, uskoro će dobiti taj dokument, jer je ovog trenutka nekoliko hiljada diploma na potpisu kod rektora Branka Kovačevića.

Rektor Kovačević, koga će na toj funkciji 1. oktobra zameniti Vladimir Bumbaširević, kazao je da nešto više od 10.000 sada već bivših studenata "bolonjaca" čeka na diplomu, koju su stekli po novom, reformisanom zakonu o visokom obrazovanju.

Na potpis čekaju diplome sa desetak fakulteta, rekao je Kovačević i naveo da je do zastoja došlo iz tehničkih razloga, jer fakulteti, kako kaže, nisu imali adekvatan informacioni sistem ni elektronsku komunikaciju sa Rektoratom i kovnicom novca, gde se diplome štampaju.

Prema njegovim rečima, negde ima i nemara, a nove diplome do sada je dobio neznatan broj akademaca, najviše studenata ETF, koji je ranije počeo da izdaje tu ispravu.

Nove diplome imaju višestepenu zaštitu poput pasoša, lične karte ili novčanice evra.

Izdavanje diploma košta isto na svakom fakultetu - 5.000 dinara, ali se uverenje o diplomiranju, koje se odmah dobija, različito naplaćuje, od 600 do 3.000 dinara. Za prijavu za neko radno mesto, uverenje ne može biti starije od šest meseci.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track