NEMAR: Blokirali Koridor 10 puna 32 sata!
Foto: Printscreen

Privatne šlep-službe ugrozile bezbednost vozača i putnika

NEMAR: Blokirali Koridor 10 puna 32 sata!

Društvo -

Jagodinskoj šlep-službi trebalo više od jednog dana da ukloni šleper od 40 tona koji se prevrnuo na auto- -putu kod Paraćina. Policija zabranila da posao uradi AMSS

Nakon prevrtanja šlepera teškog 40 tona, bezbednost vozača i putnika na auto-putu kod Paraćina, u smeru ka Nišu, bila je ugrožena puna 32 sata zbog nesavesnog rada privatnih šlep-službi, saznaje Kurir.Naime, nakon prevrtanja šlepera na lice mesta došla je i ekipa Auto-moto saveza Srbije, jedina zakonom ovlašćena služba za rešavanje problema s vozilima na putu, ali ih je saobraćajna policija iz Jagodine sprečila da obave svoj posao i prednost dala privatnim šleperima, potvrđeno je našem listu u AMSS.AMSS oteran- Operativni centar AMSS je 9. novembra u 6.42 ujutru na broj 1987 primio poziv od policijskog službenika MUP Jagodine, koji je po službenoj dužnosti tražio od nas da izađemo na teren na auto-put E-75, smer ka Nišu, kod naplatne rampe Paraćin, jer se u mestu Tekija prevrnuo šleper bugarskih registarskih oznaka i usporavao saobraćaj. Operativni centar AMSS odmah je reagovao i poslao ekipu koja je na mesto nezgode stigla već u 7.15.

Ekipa AMSS je izvršila sve pripreme i u 8.45 bila spremna da ukloni prevrnuti šleper od 40 tona, ali joj to bez ikakvog obrazloženja nisu dozvolili saobraćajni policajci, već su insistirali na tome da to učini privatna šlep-služba koja se pojavila nakon ekipe AMSS. Ista šlep-služba je bezuspešno pokušala da ukloni vozilo i time je situacija dodatno iskomplikovana i produžen rok intervencije na 32 sata - kaže za Kurir Milan Nikolić, direktor Sektora pomoći i informacija u AMSS.Samovolja policijeOn tvrdi da je saobraćajna policija više puta telefonom upozorena iz AMSS da krše Zakon o poveravanju javnih ovlašćenja kojim je država ovlastila AMSS za poslove pomoći na putu, ali su oni ostali pri tome da privatna firma ukloni šleper.- Zbog propusta i samovolje saobraćajne policije iz Jagodine, iz samo njima znanog razloga prevrnuti šleper ostao je na auto-putu 32 sata i ugrožavao bezbednost saobraćaja. Toliko je vremena bilo potrebno privatnoj šlep-službi da ga skloni, a ekipa AMSS mogla je to da uradi za 45 minuta - kaže Nikolić. Iz „Puteva Srbije”, koje je upravljač auto-puta, nismo dobili odgovore.

Komitet za bezbednostVOZILO SE MORA SKLONITI ZA DVA SATADamir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja tvrdi da saobraćajni policajac nije ovlašćen da po sopstvenom nahođenju bira koja će šlep-služba uklanjati vozila:- Ako je tačno da je AMSS obavešten i da je prvi stigao na lice mesta saobraćajne nezgode, onda je nejasno zašto saobraćajni policajac nije omogućio njihovoj ekipi da uklone prevrnuto vozilo. Prema Zakonu o javnim putevima, havarisano vozilo mora biti uklonjeno s puta u roku od 120 minuta, u suprotnom ugrožava i ometa saobraćaj.

Mup tvrdi saobraćajni policajci nisu prekršili zakon POZVALI PRIVATNIKA ZBOG HITNOSTIU MUP tvrde da su saobraćajni policajci postupili u skladu sa zakonom i prvo pozvali AMSS da uklone šleper, ali da su se zbog hitnosti odlučili da se obrate i privatnoj šlep-službi iz Jagodine.- Iz AMSS su obavestili policiju da će doći vozilo njihove partnerske firme iz Beograda. S obzirom na to da je saobraćaj na toj traci auto-puta bio zatvoren, u interesu što hitnijeg puštanja saobraćaja, policijski službenici su pozvali firmu koja ima opremu i ovlašćenje za obavljanje poslova uklanjanja havarisanih vozila. S tim se složio i vozač vozila koje je učestvovalo u nezgodi, i ta firma je istog dana uklonila šleper s auto-puta - kažu u MUP. Dodaju da je na mesto nezgode prva stigla šlep-služba iz Jagodine, a da je nakon pretovara robe šleper pomeren tek juče iz bezbednosnih razloga.

Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track