BEZOBRAZLUK: U čaj od jagode uvaljuju jabuke
Foto: Shutterstock

Evo kako nas proizvođači varaju na svakom koraku

BEZOBRAZLUK: U čaj od jagode uvaljuju jabuke

Društvo -

Čak i renomirane firmepotrošačima podvaljuju tako što u biljne mešavine umesto voća čija se slika nalazi na ambalaži stavljaju drugo - jeftinije

Iako se reklamira kao čaj od jagode i jogurta, ovih sastojaka u biljnoj mešavini koju nam prodaju u prodavnicama maltene nema ni u tragovima!Naime, čak i renomirane kompanije potrošače u Srbiji varaju tako što u čaj umesto voća čija se slika nalazi na ambalaži bez pardona stavljaju ono koje je jeftinije!Revolt kupaca- Želeo sam da kupim čaj od jagode i jogurta. Međutim, kad sam uzeo da pogledam ima li još nekih sastojaka, ostao sam u šoku! Proizvod koji je najzastupljeniji u čaju od jagoda je jabuka! Pored jabuka, od kojih je sačinjeno 59 odsto čaja, u biljnoj mešavini se nalazi i hibiskus, aroma jagode i jogurta, dok granulata jogurta i jagode ima u procentu od tek 0,1 odsto! - priča za Kurir čitalac koji nam je dostavio i fotografiju ovog proizvoda.

Naš sagovornik kaže da je ovo čist bezobrazluk i da se radi o nezamislivoj podvali.- Nije da sam mislio da ću piti sušene jagode, ali zaista nisam mogao da pretpostavim da ću umesto čaja od jagoda piti jabuku - revoltiran je on.Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača, kaže da su građani Srbije na ovaj način dovedeni u zabludu i da bi ovakvu vrstu poslovanja trebalo sankcionisati:Sankcije za prevarante- Našem udruženju stizale su i primedbe da čaj od hibiskusa nema boju i ukus koji bi trebalo da ima. Verovatno je stvar bila u tome što je hibiskus već korišćen u neke svrhe, pa su se za čaj iskoristili ostaci. Inspekcije bi morale mnogo bolje da proveravaju kvalitet čajeva i da li je u skladu s propisima.Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača (NOPS) kaže da su ovakve obmane vrlo česte kad su u pitanju čajevi, a to su, kako kaže, omogućili nejasni propisi o deklarisanju proizvoda.

U ČEMU SE JOŠ VARAU voćnim sokovima često nema voćaDimljeno meso često ima samo takvu aromuGrickalice sa ukusima mesa, sira, caciki salate... imaju samo njihovu aromuČokolade sa jagodom i lešnikom često ne sadrže ni jagodu ni lešnikPecivo koje se prodaje kao posno ponekad je pravljeno s mlekom

Ministarstvo poljoprivredePROCENAT NIJE OBAVEZAU Ministarstvu poljoprivrede kažu da su proizvođači, u skladu s Pravilnikom o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane, u obavezi da za sastojak koji se naglašava “rečima, slikama i crtežima” navedu i procentualno učešće tog sastojka. Ali minimalno učešće nije određeno!- Pravilnik ne propisuje minimalno učešće nekog sastojka ili kategorije sastojka koji je dovoljan da bi se mogao naglasiti slikom, niti je to praksa u zemljama članicama EU.

Ružica Kantar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja