PLANOVI DRŽAVE ZA PODSTICAJ RAĐANJA: Klizno radno vreme za majke, servis za pomoć u kući i druge pog

Spisak lepih želja

PLANOVI DRŽAVE ZA PODSTICAJ RAĐANJA: Klizno radno vreme za majke, servis za pomoć u kući i druge pog

Društvo -

BEOGRAD- Prilagođavanje radnog vremena za majke, pomoć oko odvođenja dece u vrtiće i pokretanje "Halo baka servis", samo su neke od novih mera koje država priprema za podsticaj rađanja.

Ove mere, kako otkriva prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku, najviše se odnosi na majke sa jednim detetom, koje se teško opredeljuju za drugo dete.

- Prva mera biće nam prilagođavanje radnog vremena za majke. Takođe, želimo da oformimo servis za pomoć u kući kako bi se mlade majke lakše i bolje organizovale. Naime, ideja nam je da imamo autobus koji će decu kupiti isped svojih domova i voditi ih u vrtiće ili škole. Isto tako želimo da promenimo radno vreme vrtićima, pa ćemo predložiti da oni rade i popodne, ali i uveče, jer mnoge majke rade u tri smene - objašnjava prof. dr Đukić Dejanović.

Ono što je zanimljivo, nastavlja ministarka, jeste i to što država želi da aktivira "Halo baka servis" i angažuje sve tašte i svekrve, koje su izgubile posao da uz prihvatljivu nadoknadu čuvaju svoje unučiće.

- To ćemo morati da uradimo uz pomoć organa lokalne samouprave. Primera radi, bakama će se kupovati mesečna karta za prevoz da bi mogle da čuvaju svoje unučiće kada bude trebalo - ističe prof. dr Đukić Dejanović.

Ona kaže da će modeli za podsticaj rađanja biti različiti za gradsku sredinu i manja i seoska područja.

Ministarka je danas najavila i osnivanje Demografskog saveta, koji će doneti ove nove stimulativne mere za povećanje broja dece.

- Partnerstvo je jako važno i mere stimulacije odnosiće se i na očeve - kaže ministarka.

Smatra da se postignute mere moraju realizovati kroz lokalnu samoupravu, ali da je jako važno i mišljenje nevladinog sektora koje će uzeti u obzir. Zakon o finansijskoj podršci porodica sa decom kroz podsticajne mere kao što su ekonomska nezavisnost mladih bračnih parova, ali i analiza migracija može da utiče na poboljšanje situacije.

- Populaciona strategija je jedan od naših ciljeva. Moraćemo unutrašnjim i spoljašnjim migracijama da se bavimo i u okviru populacionih pitanja - rekla je Đukić Dejanović.

Đukić Dejanović je ranije jutros, gostujući na RTS, navela i da je premijer Aleksandar Vučić prihvatio da bude na čelu tog saveta, što govori da se država ozbiljno bavi tim pitanjem.

"Akademija nauka takođe želi da uključi svoje resurse, kao i različita ministarstva. Stručnjaci koji budu u Demografskom savetu će kroz svoje institucije realizovati neophodne mere", kazala je Đukić Dejanović.

(Sanja Todorović/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track