SREĆNA SLAVA, DOMAĆINI: Evo kako Aranđelovdan slave naši političari, sportisti, pevači...
Foto: Printscreen Instagram

Sveti arhangel Mihailo uživa veliko poštovanje u našem narodu

SREĆNA SLAVA, DOMAĆINI: Evo kako Aranđelovdan slave naši političari, sportisti, pevači...

Društvo -

Ovo je druga najmasovnija slava u Srbiji, a među vernicima koji je slave su brojni političari, sportisti, pevači...

Srpska pravoslavna crkva i pravoslavni vernici danas slave Sabor Svetog arhangela Mihaila ili Aranđelovdan. Anđeo Mihailo zaštitnik je loze Nemanjića i jedan od svetaca koji uživa veliko poštovanje u našem narodu, u kom je poznat i kao jedini živi svetac.Aranđelovdan je, po brojnosti vernika koji ga slave, druga najmasovnija slava kod Srba posle Svetog Nikole. Ovaj svetac predstavljen je na ikonama tako da u svojoj desnoj ruci drži koplje, koje upire protiv Lucifera. Smatra se čuvarem vere pravoslavne i borcem protiv jeresi. Arhangel Mihailo prvi je među anđelima i vojvodama nebeske vojske, a njegovo ime na jevrejskom znači „ravan Bogu“.Uz slavski kolač, bogatu trpezu i u društvu porodice i prijatelja, danas Aranđelovdan slave i ministarka građevinarstva i saobraćaja Zorana Mihajlović, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, bivši premijer Vojislav Koštunica, lider LDP Čedomir Jovanović, košarkaška legenda Dejan Bodiroga, Brena i Boba Živojinović, pevači Bora Čorba, Vlado Georgiev... Aranđelovdan se smatra krsnom slavom i Specijalne antiterorističke jedinice, kao i novinara.

Jovanovići osveštali kolač

Čeda poranio u manastirLider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović svake godine na Aranđelovdan porani sa suprugom Jelenom i četvoro dece u manastir Svetog arhangela Mihaila u Rakovici da osvešta slavski kolač. Jovanović sa porodicom prisustvuje liturgiji u crkvi, dok drugi dan slave provodi s prijateljima i stranačkim kolegama.- Slava je deo tradicije u mojoj porodici i trudim se da taj intimni i plemeniti trenutak sačuvam za krug najbližih. Previše je estradizacije i nepotrebnih kontroverzi koji prate čak i običaje kod nas u poslednjih 20 godina. Činim sve da u društvu stvorimo atmosferu koja će našu decu u budućnosti osloboditi takvog tereta - objasnio je Jovanović medijima.

Zaustavili autobus na putu za Niš

Zorana i Antić častili ministre kolačimaMinistri Zorana Mihajlović i Aleksandar Antić juče su nakratko zaustavili autobus s ministrima koji je krenuo za Niš, na zajedničku sednicu Vlade s Mađarskom, kako bi ih usput počastili kolačima za slavu.- Mihajlovići slave slavu već stotinama godina. Uvek idemo u crkvu da nam sveštenik preseče kolač, imamo slavsku sveću i žito. Vlada (ministarkin partner, prim. aut.) kum je slave Saborne crkve, a njegova porodica je donator SPC. Za slavu, Vlada i moj sin Gaga ujutru prvo idu u Sabornu crkvu, na službu, pa da preseku kolač. Posle idu na slavski ručak u Patrijaršiju, jer je Aranđelovdan i slava Saborne crkve. Nažalost, zbog obaveza neću biti s njima, ali popodne i uveče zajedno ćemo dočekati sve drage goste i zajedno proslaviti našu slavu - rekla je Mihajlovićeva za Kurir, dok će Antić slavu proslaviti skromno i u krugu porodice.

Pripreme u domu Živojinovića

Boba i Stefan okupirali kuhinjuKrsna slava u domu Živojinovića, uz porodično druženje, smeh i veselje, spremala se još od juče. Dok su glavnu reč u kuhinji vodili Boba i njihov sin Stefan, Brena je srećno pozirala s prijateljicom pored pečene ćurke. Živojinovići veoma poštuju srpske slavske običaje, pa se svake godine na Aranđelovdan u njihovoj kući okupljaju brojni prijatelji i kolege. Pre dve godine slavnu pevačicu je zadesila velika tragedija, pošto joj je baš na dan krsne slave preminula majka Ifeta.- Puno mi je srce kada vidim ovoliko dragih ljudi u svojoj kući - rekla je jednom prilikom Brena, koju slavljenička atmosfera neretko ponese, pa i sama zapeva, na radost svih okupljenih.

Dejan Bodiroga

Vladika Grigorije uvaženi gostJedan od najboljih srpskih košarkaša svih vremena Dejan Bodiroga danas slavi Aranđelovdan. Slavni as je poznat kao veliki vernik, a više puta je isticao da slavu obeležava u porodičnoj atmosferi. Često se može videti u crkvi, gde, kako kaže, pronalazi duhovni mir.- Aranđelovdan slavimo u krugu porodice. Tada se svi okupljamo. To je za nas nešto posebno, a slavimo u kući moga oca. Čitava familija i brojni prijatelji nam dođu, a čest gost nam je i vladika Grigorije, inače moj veliki prijatelj - kazao je Bodiroga.

ČinjeniceIZAZVAO LUCIFERADanašnji dan ustanovljen je kao praznik arhangela Mihaila u vreme Silvestera Prvog Rimskog (314-335) i patrijarha Aleksandra Aleksandrijskog (326). Izabran je novembar jer se zna da je Bog stvarao svet na ovaj dan u martu, a kako ima devet činova anđelskih, počasni deveti mesec od marta do novembra posvećen je arhangelu Mihailu. Po crkvenom predanju, anđeo Mihailo prvi je stupio u borbu sa zlim duhom.OBIČAJIKod većine vernika koji slave ovu slavu uvreženo je mišljenje da ne treba da se sprema žito, jer je Aranđel jedini živi svetitelj. Međutim, mnogi verski analitičari smatraju to neopravdanim i netačnim. I za ovu slavu je potrebno pripremiti žito jer su svi svetitelji, ali i svi preminuli - živi pred Bogom.PREDANJEPrema narodnoj poeziji, car Dušan je uvek slavio svetog arhangela Mihaila tako što je dočekivao goste stojeći, dok mu je anđeo stajao na ramenu. Jedne godine, da li od umora ili nemara, Dušan je seo, a anđeo se naljutio, udario ga krilom i odleteo. Predanje kaže da je car nakon toga mesecima pokušavao da se umilostivi Mihailu.VEROVANJE - JEDINI ŽIVI SVETACVerovanje kaže da ovaj anđeo nije umro i da i dalje po potrebi silazi među ljude, na zemlju - kao putnik ili prosjak, i zato ga u narodu nazivaju jedinim živim svecem. Veruje se i da arhangel Mihailo obilazi sve bolesnike i, ako stane kod nogu, to je loš znak, a ako je kod glave, bolesnik će ozdraviti. Prema vremenu danas navodno se može odrediti kakva će biti cela godina ili bar zima i proleće. U nekim krajevima Srbije arhangel Mihailo se slavi i kao zaštitnik stočara, jer se veruje da samo on može da otera vukove.

Jelena Pronić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track