Najnovije vesti

NARODNA VEROVANJA NA ARANĐELOVDAN: Mihailo obilazi bolesne, ako stane kod nogu...
Foto: Kurir

Veliki crkveni praznik

NARODNA VEROVANJA NA ARANĐELOVDAN: Mihailo obilazi bolesne, ako stane kod nogu...

Društvo

Mihailo je prvi anđeo koji je stupio u borbu sa zlim duhom i neprestano se bori za slavu Božju, pa se na ikoni predstavlja kao borac - vojvoda, sa mačem ili kopljem u ruci.

Prema narodnom verovanju, kome kucne poslednji čas, on dolazi i uzima duše. Za današnji dan vezuju se mnogi običaji i verovanja.

 

DANAS POKLANJAMO POSTER IKONU SV. ARHANGELA MIHAILA I DODATAK ARANĐELOVDAN

 

Podsetimo, uz današnji Kurir na poklon dobijate dva poklona: veliki poster-ikonu sa najvažnijim datumima pravoslavnog kalendara za 2017. godinu koji može da se urami i dodatak Srpske slave.

Kažu da on obilazi sve bolesnike i ako stane kod nogu, nije dobro, a ako je kod glave, bolesnik će ozdraviti. Slavi se u jesen, a po narodnom verovanju, to je zato što je kad su sveci delili uloge, arhangel Mihailo dobio jesenje i zimsko vreme - vreme zime i zimskih teškoća.

 

Govori se da u ovo vreme on luda svetom obučen u prosjaka da izgrdi nevernike i pomogne nevoljnicima. Jedno narodno verovanje kaže da se na ovaj dan prema vremenskim uslovima može odrediti kakva će biti godina. Kaže se - kakvo je vreme na Aranđelovdan, takvo će biti tokom cele zime i proleća.

Foto: Fonet/AP
Foto: Fonet/AP

U nekim krajevima Srbije ovaj anđeo se slavi i kao zaštitnik stočara jer se veruje da samo on može da otera vukove.

 

Postoji verovanje i običaj kod mnogih hrišćana koji slave svetog Mihaila, da pošto ga smatraju živim svetiteljem, ne spremaju žito, što je neopravdano i netačno. Neophodno je pripremiti žito za slavu, jer svi svetitelji i svi umrli živi su pred Bogom.

 

 

(KURIR TV) DANAS JE ARANĐELOVDAN: Vođa nebeskih vojski SILAZI MEĐU NAROD

 

NIKAKO NE ZABORAVITE ŽITO ZA ARANĐELOVDAN: Spremite KOLJIVO da ne učinite VELIKI GREH, evo zašto

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...