Najnovije vesti

USVOJENE IZMENE KRIVIČNOG ZAKONIKA: Kažnjivo negiranje genocida, proganjanje, polno uznemiravanje...
Foto: Zorana Jevtić

Strogo

USVOJENE IZMENE KRIVIČNOG ZAKONIKA: Kažnjivo negiranje genocida, proganjanje, polno uznemiravanje...

Društvo

BEOGRAD -  Skupština Srbije usvojila je izmene Krivičnog zakonika kojima se uvodi novo krivično delo po kojem se kažnjava negiranje genocida i ratnih zločina.

Neophodno je da genocid ili ratni zločin budu utvrđeni pravosnažnom presudom suda u Srbiji ili Međunarodnog krivičnog suda. Na ovaj način ispunjavamo obavezu iz odluke Saveta EU.

 

Najveće izmene tiču se krivičnih dela u privredi, a uvedena su i nova krivična dela, poput proganjanja - ugrožavanja nečije sigurnosti putem društvenih mreža.

 

Postoji i krivično delo prinudno zaključivanje braka.

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ko osakati spoljne delove ženskog polnog organa kazniće se zatvorom od jedne do osam godina. Pod to krivično delo obuhvaćena je i stavka da ko navede ženu da se podvrgne sakaćenju svog polnog organa ili joj u tome pomogne kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina.

 

Kazna zatvorom od dve do 10 godina predviđena je ukoliko usled nastalih povreda žena premine.

 

Krivično delo "proganjanje" biće kažnjivo do tri godine zatvora, a ako dođe do najtežih posledica kazna, uz novčanu, može da bude i do 10 godina.

 

Pod progonjenjem se smatra da pojedinac koji je dao sebi slobodu da bilo nepoznatu ili poznatu osobu uhodi, šalje joj pisma ili poruke različitog karaktera i slično.

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Krivično delo polno uznemiravanje je kažnjivo kada poslodavac pozove zaposlenog ili zaposlenu i prema njemu se ponaša lascivno, bilo verbalno bilo neverbalno. To neće moći da se radi ni na javnom mestu.

 

Za to krivično delo predviđena je novčana kazna, ili zatvor do šest meseci, dok za prinudni brak Krivični zakonik predviđa kaznu zatvora do tri godine.

 

Kada je reč o krivičnim delima protiv privrede, ima sedam novih krivičnih dela.

 

Nova krivična dela su prevare u obavljanju privredne delatnosti, zloupotreba poverenja u obavljanju privredne delatnosti i zloupotrebe u postupku privatizacije.

 

Značajna izmena jeste dekriminalizacija dva krivična dela protiv privrede.

 

Prvo delo je zloupotreba ovlašćenja u privredi, a drugo izdavanje čeka i korišćenje platnih kartica bez pokrića.

 

Bankama stoje na raspolaganju tehničke i organizacione mogućnosti kojima se može onemogućiti korišćenje kreditnih i debitnih kartica bez pokrića, što znači da je moguća druga vrsta sankcija, tako da krivično-pravna zaštita više nije nužna.

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Izmenjeni su i dopunjeni odgovarajući članovi Krivičnog zakonika kojima su predviđena krivična dela oduzimanje maloletnog lica i promena porodičnog stanja.

 

Time je proširena krivično -ravna zaštita novorođene dece, kako bi se ubuduće mogli krivično-pravno goniti svi za koje postoji sumnja da su odgovorni za nestanak beba iz porodilišta.

 

Pooštravaju se i kazne za krivična dela nedozvoljeni prelazak državne granice i krijumčarenje ljudi.

 

Nedozvoljeni prelasci granice i krijumčarenje ljudi znatno su učestali od početka migrantske krize. Cilj pooštravanja kazne jeste da se spreči iskorišćavanje ljudske nesreće migranata.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...