STIŽU DRASTIČNE KAZNE: Ko bude vozio sa više od 2 promila ostaje bez vozila!
Foto: Marina Lopičić

Nacrt zakona o saobraćaju uzburkao javnost

STIŽU DRASTIČNE KAZNE: Ko bude vozio sa više od 2 promila ostaje bez vozila!

Društvo -

Pravnici tvrde da je ovaj predlog neustavan, a iz saobraćajne struke tvrde: vožnja u tom stanju je pokušaj ubistva

Trajno oduzimanje vozila vozačima sa više od dva promila alkohola u krvi, što predviđa Nacrt izmena i dopuna Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, koji bi trebalo da bude usvojen 1. januara 2017. izazvao je oštre polemike i pravu buru u javnosti!Dok pravnici podsećaju da se time direktno krši Ustav Srbije, saobraćajna struka tvrdi da ništa nije neustavno, jer je vožnja u alkoholisanom stanju - ravna pokušaju ubistva!

Dobar zakon... Milan Vujanić (levo), Budalaština... Toma Fila (desno)
Dobar zakon... Milan Vujanić (levo), Budalaština... Toma Fila (desno)

Vozila na aukciji

Prema ovom nacrtu, policija bi na licu mesta trajno oduzimala vozilo od vozača, bez obzira na to da li je pijani vozač vlasnik auta ili je auto rentiran! Oduzeta vozila bi se potom prodavala na aukciji, a novac bi bio uplaćivan na račun fonda za bezbednost saobraćaja.- Čujem da pričaju da se zakonom krši Ustav jer se oduzima nečija privatna svojina, ali imovina i može da se oduzme ako je njome izvršeno krivično delo. Ako vas uhvate s kilogramom kokaina, policija će vam to oduzeti iako je to vaša privatna svojina! Isto se tako grubo krši zakon i upravljanjem vozilom sa preko dva promila alkohola u krvi, jer se time ugrožava bezbednost drugih - kaže Milan Vujanić, profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu, objašnjavajući da se takav saobraćajni zakon primenjuje u Kaliforniji od 1997. godine:- Tu nije pitanje čije je vozilo, ako ste pijani seli u auto prijatelja ili supružnika, posle mu vi objašnjavajte šta se desilo. Mnogo je veće pitanje kako neko kao normalan čovek može da sedne da vozi u potpuno alkoholisanom stanju? Sa dva promila osoba nije sposobna da otvori vrata od kola, a ne da vozi! Ovim ćemo sprečiti tog vozača da ubije nekog.Ovo je apsurdS druge strane, advokat Toma Fila kaže da ovaj nacrt zakona ne može da prođe.- To je protiv Ustava Srbije! Privatna svojina je neprikosnovena, osim ako nije stečena kriminalnim radom, i tek onda može da se oduzme. To su budalaštine, pravna nepismenost. Kazna za prekršaj ide „ad homenim“ po čoveku, a ne po imovini! Da ne govorimo o tome da vam potencijalno mogu oduzeti auto koji ste uzeli od muža, brata, sestre, koji nije vaš, pa kako to?! Jednom je jedan čovek osuđen za silovanje i sudija presudi da mu se oduzmu kola, jer da nije imao kola, ne bi otišao da siluje tu devojku. E pa, ovo je sličan apsurd - kaže čuveni advokat.Pored oduzimanja vozila, ovaj nacrt, koji je izradilo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, podrazumeva i obavezno izricanje zatvorske kazne od 15 dana, 14 kaznenih poena, zadržavanje vozača u policijskoj stanici na 12 sati i oduzimanje vozačke dozvole na 12 meseci. Vozilo će, takođe, biti oduzeto i, ako njime ne upravlja vlasnik, kao na primer kad maloletno dete, s pristankom roditelja ili bez njega, uzme auto da se provoza s drugarima, naravno, bez položenog vozačkog ispita.

Druge novine u nacrtu zakonaU ZATVOR I DO DVA MESECADo 10. juna 2017. morate zameniti staru vozačku dozvoluRegistracija će se vršiti na osnovu vrednosti, a ne kubikažeVozači koji budu uhvaćeni pijani za volanom ubuduće bi u zatvoru provodili od 30 do 60 dana, umesto sadašnjih 15-60 dana, a dozvola će im biti oduzimana na najmanje devet meseci, do godinu danaVozači početnici moći će da voze isključivo vozila sa snagom do 107,28 konjskih snagaVlasnici probnih dozvola na auto-putu će morati da voze do 110 km na čas, a na ostalim deonicama do 90 odsto maksimalne propisane brzine

Jelena Pronić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track