MINISTARSTVO ODBRANE: Nema smanjenja plata, otpuštanja, a 2017. povećanje plate za 5 odsto
Foto: Ministarstvo Odbrane

Povodom zahteva reprezentativnog Vojnog sindikata

MINISTARSTVO ODBRANE: Nema smanjenja plata, otpuštanja, a 2017. povećanje plate za 5 odsto

Društvo -

BEOGRAD - Povodom zahteva reprezentativnog Vojnog sindikata za unapređenje materijalnog, socijalnog i radnog položaja pripadnika Vojske Srbije, ponovo ističemo da Ministarstvo odbrane ostaje pri svojim stavovima i tvrdnjama da neće biti smanjenja primanja, niti otpuštanja zaposlenih, a da će već početkom sledeće godine svim zaposlenima biti povećana plata za pet odsto.

Mora se imati u vidu da je predviđeno povećanje plate trenutna mogućnost države, a poboljšanje materijalnog i socijalnog statusa pripadnika vojske ostaje preokupacija Vlade Republike Srbije i Ministarstva odbrane. Na prethodnim sastancima je otvoreno razgovarano o svim pitanjima koje sindikat pokreće, a predstavnici sindikata su se do detalja na pravi način upoznali sa planovima ministarstva.

Postignut je dogovor da će se novi pravilnik o platama primenjivati od 1. januara 2018. godine.

Na Vojnomedicinskoj akademiji neće biti smanjenja ni broja zaposlenih ni broja ležajeva, a zahtevi koji se odnose na zdravstvenu zaštitu profesionalnih pripadnika, iznos plaćanja participacije i drugo, regulisaće se odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji je u pripremi.

Ministarstvo odbrane naglašava da ostaje otvoreno za razgovore sa predstavnicima reprezentativnog Vojnog sindikata Srbije o svim pitanjima i problemima kojima je cilj poboljšanje materijalnog i socijalnog statusa pripadnika vojske. To podrazumeva i razgovore o kolektivnom ugovoru, čiju su pripremu i pregovore predlagali predstavnici sindikata, kao i o poslovno-tehničkom sporazumu i omogućavanju nesmetanog sindikalnog delovanja, uz poštovanje zakonskih odredbi i sagledavanje mogućnosti da se zahtevima izađe u susret.

Ministar odbrane Zoran Đorđević ukazuje da je dijalog predstavnika sindikata i nadležnih službi Ministarstva odbrane najbolji način za rešavanje svih pitanja i naglašava da ultimatumi nisu način za razgovor i rešenje problema. Ministarstvo odbrane će, kao i do sada, ispuniti ono što je usaglašeno i dogovoreno, jer radi u interesu svih zaposlenih u sistemu odbrane.

Država će, i ovom prilikom naglašavamo, na najbolji način zaštititi bezbednost Srbije i njenih građana, kao što će nastaviti da vodi računa i o materijalnom i socijalnom položaju svih pripadnika snaga bezbednosti. Ali u skladu sa realnim mogućnostima, ne ugrožavajući vitalne funkcije i prava ostalih delova društva, čiji je vojska neodvojivi deo i čiju sudbinu i položaj mora da deli. U tom jedinstvu je ključ ukupne odbrambene snage i efikasnog korišćenja naoružanja i opreme, u čiju se modernizaciju takođe neprekidno ulaže u cilju sigurne i bolje budućnosti Srbije i svih njenih građana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track