Najnovije vesti

Ko nije izabrao lekara, neće moći da overi knjižicu
Foto: Marina Lopičić

Rok ističe u nedelju

Ko nije izabrao lekara, neće moći da overi knjižicu

Društvo
Ukoliko doktora izaberu i posle predviđenog roka, dokument će ponovo moći da im bude overen

BEOGRAD - Građani koji do sada nisu izabrali bar jednog lekara od ponedeljka neće moći da overe zdravstvene knjižice, a ukoliko stručnjaka izaberu i posle predviđenog roka, dokument će ponovo moći da im bude overen.

Prema izmenama Zakona o zdravstvenom osiguranju, osim izabranog lekara, uslov za overu knjižica je i da poslodavci redovno uplaćuju doprinose za zdravstveno osiguranje.

Pomoćnica ministra zdravlja Zorica Pavlović rekla je ranije da će oni koji ne budu imali overene knjižice, odnosno oni koji ne izaberu lekara do 3. juna, moći da dobiju hitnu medicinsku pomoć besplatno, na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, ali ne i "potpunu" lekarsku pomoć.

Pavlovićeva je navela da je do sada 6, 7 miliona građana izabralo lekara, tačnije oko 81 odsto njih i objasnila da građani i u avgustu i u septembru mogu da izaberu lekara i overe knjižicu, a potom i da dobiju lekarsku pomoć. Ona je navela da je, na primer, na teritoriji Beograda, u domovima zdravlja svog lekara izabralo više od 92 odsto građana.

Cilj uvođenja mere obaveznog izbora lekara je uspostavljanje efikasnijeg i boljeg zdravstvenog sistema, kao i da se pozivanjem na preventivne i skrining preglede i programe spreči nastanak većih oboljenja, navela je Pavlović."Cilj je i da se više od 80 odsto potreba pacijenata zadovolji na nivou primarne zdravstvene zaštite", kazala je ona, dodajući da je za početak uslov da građani imaju bar jednog izabranog lekara, a da kasnije što veći broj njih ima bar dva izabrana lekara.

Takođe je navela da bi svaki izbarani lekar trebalo da poziva svoje pacijente na preventivne i skrining programe i da se ostvari bolja veza između lekara i pacijenata.

Kako je kazala, oni koji do sada nisu izabrali lekara, očigledno da nisu imali potrebu za lečenjem, a prvi put kad dođu moći će da izaberu lekara i da im se potom overi i knjižica.

Objašnjavajući proceduru, ona je kazala da pacijenti prilikom izbora dobijaju potvrdu i kopiju, koju mogu da zadrže, a da se podaci o izboru lekara šalju iz Doma zdravlja u filijalu RFZO."Ukoliko prilikom overe bude nekih problema, pacijent može pokazati kopiju kao dokaz da je izabrao lekara", kazala je Pavlović.

Ona je navela da ukoliko neko od pacijenata nije zadovoljan svojim lekarom, on može i ima pravo da promeni lekara, a zdravstvene ustanove su dužne da im to i omoguće.

Agencija za borbu protiv korupcije ranije je ukazala da obavezivanje građana da do 3. juna moraju izabrati lekara predstavlja uskraćivanje Ustavom zagarantovanih prava na zdravstvenu zaštitu i otvara mogućnost za korupciju.

Pomoćnik ministra Zorica Pavlović rekla je da je odredba Zakona o zdravstvenom osiguranju koja propisuje da građani do 3. juna izaberu lekara prošla mišljenje svih resornih ministarstava i nadležnih ustanova i pre usvajanja nije bilo nikakvih primedbi na račun njene ustavnosti.

"Nismo imali primedbe, a sve zemlje Evropske unije imaju postupak izbora lekara koji se nameće određenim mehanizmima. Važno je znati da ovo nije nametanje i ograničavanje prava, ovo je uvođenje procedura, što takođe spada i u antikoruptivnu meru", kazala je Pavlović. 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...