Odslužili civilno, a sad hoće opet ali s puškom

Vojska Srbije

Odslužili civilno, a sad hoće opet ali s puškom

Društvo -
Prijavila se 144 dobrovoljca što je posledica vraćanja poverenja građana u oružane snage

BEOGRAD - Na dobrovoljno služenje vojnog roka s oružjem u Vojsci Srbije do sada su se prijavile 144 osobe koje su u prethodnom periodu, na osnovu "prigovora savesti" već služile vojsku u civilu, rečeno je u Ministarstvu odbrane.

Promenu odnosa prema služenju vojske, u resornom ministarstvu tumače kao direktnu posledicu vraćanja poverenja građana u naše oružane snage.

"Interesovanje za služenje vojnog roka pod oružjem, osoba koja su već odslužili vojni rok civilno, direktna je posledica pozitivne slike koja je u javnosti izgrađena o Vojsci Srbije, pozitivnih odjeka reforme, kao i mogućnosti da se na taj način ostvari profesionalno bavljenje vojnim pozivom", navodi Ministarstvo odbrane.

Resorno ministarstvo je preciziralo da se "na dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem u Vojsci Srbije do sada prijavilo ukupno 144 osoba iz rezervnog sastava, koji su već civilno odslužili vojni rok". "Od navedenog broja prijavljenih, na dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem, u skladu sa potrebama Vojske Srbije, upućene su 52 osobe", navodi to ministarstvo.

Ističe se i da je 31. maja služenje vojske završila martovska partija vojnika na dobrovoljnom služenju u kojoj je bilo 20 vojnika koji su vojni rok prethodno odslužili civilno. Civilno služenje vojnog roka, odnosno bez oružja, i u raznim društvenim ustanovama i preduzećima omogućeno je pozitivnim zakonskim propisima.

Povećano interesovanje za ciivlno služenje predstavljalo je posledicu brojnih afera, posebno 2005. i 2006. godine u oružnim snagama. Oni koji su služili vojni rok civilno, to su radili uglavnom u raznim društvenim ustanovama poput decjih vrtičha i obdaništa, školama, apotekama, ustanovama kulture, medijima...

U školskoj 2005/6. godini, inače, bio je ponovljen i konkurs za upis na Vojnu kademiju zbog izuzetno malo broja prijavljenih kandidata dok je ove godine na 185 upražnjenih mesta konkurisalo više od 1.500 zaintersovanih mladića i devojaka.

Po domaćim i inostranim istraživanjima, Vojska Srbije spada, zajedno sa Srpskom pravoslavnom crkvom i Ministarstvom unutrašnjih poslova, u institucije kojima građani najviše veruje.

Vojska Srbije, inače, od 1. januara prošle godine i zvanično je profesionalna ali je ostavljena mogućnost da mladići i devojke koji to žele mogu da dobrovoljno služe vojni rok s oružjem.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track