(FOTO) VEĆ OD SUTRA NA ZADATKU: Nemačka donirala patrolna vozila Upravi granične policije
Foto: MUP

Svečanost u Palati Srbija

(FOTO) VEĆ OD SUTRA NA ZADATKU: Nemačka donirala patrolna vozila Upravi granične policije

Društvo -

BEOGRAD - Savezno ministarstvo unutrašnjih poslova Nemačke doniralo je patrolna terenska vozila Upravi granične policije MUP Srbije Regionalnom centru prema Bugarskoj, a već sutra će biti upućena na granični prelaz.

Protokol o primopredaji danas su u Palati Srbija potpisali potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman, koji su nakon toga obišli i četiri terenska vozila, donaciju Nemačke.

Navodeći da je to najveća donacija od 2008. čija je vrednost oko 150.000 evra, Stefanović je rekao da se time nastavlja veoma dobra i uspešnja saradnja sa Nemačkom u oblasti Granične i Kriminalističke policije, te da dobri rezultati nisu izostali.

Foto: MUP
Foto: MUP

"Četiri vozila koja su donacija Nemačke našoj Graničnoj policiji biće upućena već sutra ujutro na granični prelaz sa Bugarskom i pomoći će našim kapacitetima u obezbeđenju državne granice", kaže Stefanović.U proceduri je, navodi, i sledeća donacija koju je Nemačka izdvojila, vredna oko 80.000 evra, namenjena za kupovinu vozila, kamera i računara za pripadnike Kriminalističke policije.

Postignuti su, dodaje, dobri rezultati u suzbijanju kriminaliteta, pre svega narko-trafikinga, ali i dobra saradnja sa Nemačkom u oblasti granične zaštite, povećanja kapaciteta i efikasnosti naše policije u zaštiti od ilegalnih prelazaka preko naše državne teritorije i ispunjavanju uslova koje Srbija ima u poglavlju 24. Stefanović je zahvalio Nemačkoji ambasadoru Ditmanu na donaciji, navodeći da će se nastaviti dobra saradnja u svim policijskim poslovima, naročito u suzbijanju organizovanog kriminala."Nama je veoma važno da imamo partnere, da se mi pokažemo kao dostojan i pozudan partner, na koga može da se osloni", navodi Stefanović.Zahvalio je pripadnicima Granične policije na trudu i radu koji su prethodne dve godine uložili u zaštiti naše državne granice, podsetivši da je gotovo milion ljudi prešlo preko naše teritorije, a da to građani Srbije gotovo uopšte nisu osetili.

Foto: MUP
Foto: MUP

"Zajedno sa Nemačkom ćemo nastaviti da radimo da budemo zemlja čija policija postaje sve efikasnije i koja može da se nosi sa svim izazovima organizovanog kriminala, migracije i terorizma i da budemo neko ko će u ovom regionu biti dostojan partner i koji će moći da obavi sve zadatke da bi građani Srbije bili bezbedni", kaže Stefanović.

Ambasador Nemačke zahvalio je na izvanredno dobroj saradnji koju Nemačka ima sa MUP-om i Graničnom policijom, pre svega u okviru zajedničkog izazova u rešavanju izbegličke krize, u čemu Srbija ima podršku Nemačke.Istakao je da se Srbija veoma odgovorno odnosila u rešavanju tog problema."Mi smo to pratili sa projektima u vrednosti od preko četiri miliona evra poslednje godine.

Foto: MUP
Foto: MUP

Naravno da je ta saradnja između naših bezbednosnih ustanova i mnogo šira. Granična policija Nemačke i Srbije sarađuje u ostvarivanju velikog broja pojedinačnih projekata", kaže Ditman navodeći da postoji veoma bliska saradnja i sa drugim jedincama policije, kao što je Kriminalistička policija, kojoj će Nemačka uskoro uručiti opremu."U tome vidim izraz našeg bliskog partnerstva i saradnje između bezbednosnih ustanova", naveo je Ditman.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track