VIKILIKS OTKRIVA Tito: Jugoslavija je jaka, nikad se neće raspasti
Foto: Profimedia

Josip Broz bio uveren da je stvorio silu

VIKILIKS OTKRIVA Tito: Jugoslavija je jaka, nikad se neće raspasti

Društvo -

Predsednik SFRJ svoj politički testament dao četiri godine pre smrti, ističući da veruje u snagu zemlje koju vodi jer je uklonio srpsku i hrvatsku opoziciju

Pojedinci iz Državne bezbednosti načinili su mnogo zla, uključujući i one koji su uživali moju podršku. Zato sam morao da ih zaustavim, rekao je Josip Broz Tito u intervjuu koji je zapanjio zvanični Vašington, otkriva Vikiliks.On je rekao da ne može da eliminiše sve opozicione elemente iz partije jer bi takav potez bio kao kada biste „bebu bacili u slivnik zajedno sa vodom u kojoj ste je kupali“! Bio je svestan narastajućeg nacionalizma i liberalizma, kao i tajnih sastanaka koje su održavali članovi rukovodstava Saveza komunista u Hrvatskoj i Srbiji, zbog čega ih je posklanjao. Intervju koji je objavljen u Vjesniku u februaru 1976. pisan je dva meseca, u tri navrata, što zbog zbog Titovih obaveza, što zbog njegovog zdravstvenog stanja.Na spekulacije sa Zapada šta će se desiti sa Jugoslavijom posle njegove smrti, Tito je odgovorio: „Mogu da odem svakog dana, ništa se neće promeniti“ i istakao da veruje u efikasnost Predsedništva SFRJ. U telegramskoj analizi ambasade SAD, koju objavljuje Vikiliks, to je protumačeno kao Titov politički testament.A. B.

Bio ljut na SSSRSTALJIN NAM NIJE POMOGAOIsprovociran kritikama iz Bugarske i SSSR na svoj račun i na račun nesvrstane SFRJ, Tito je u aprilu 1975. u Skoplju zagrmeo da su u okupiranoj Evropi 1941. samo jugoslovenski partizani pokrenuli otpor bez ičije pomoći, koja je tek 1943. počela da stiže sa Zapada, dok Staljin do kasne jeseni 1944. nije poslao ni jednu jedinu pušku. Na opasku da su „Bugari oslobodili Makedoniju i veliki deo Srbije“, Tito je odgovorio da su „do 1944. Bugari bili okupatori, pa nisu mogli da oslobađaju nikoga“, otkriva Vikiliks.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja