Odluka Saveta za štampu

Odluka Saveta za štampu

Društvo -

I Nenad Čanak i sudija optuženi su, bez ikakvih dokaza, za korupciju, a novinar je to potpuno nekritički preneo

Tekstom "Farsa, oslobođen za batine“, objavljenim 25.oktobra 2016. godine u štampanom i onlajn izdanju, dnevni list „Kurir“ prekršio je tačke 1 i 2 Odeljka I (Istinitost izveštavanja) Kodeksa novinara Srbije, o obavezi novinara da tačno, objektivno, potpuno i blagovremeno izvesti o događajima od interesa za javnost, poštujući pravo javnosti da sazna istinu i držeći se osnovnih standarda novinarske profesije, kao i da prvi jasnu razliku između činjenica koje prenosi, komentara, pretpostavki i nagađanja, naveo je Savet za štampu.

Takođe, navedeno je da je dnevni list prekršio i tačku 3 Odeljka V (Novinarska pažnja), po kojoj je prećutkivanje činjenica koje mogu bitno da utiču na stav javnosti o nekom događaju jednako njihovom namernom iskrivljivanju ili iznošenju laži.

Tekstom „Danilo Ikodinović ogorčen: Kretena Čanka bi oslobodili i da je ubio čoveka“,objavljenim 26. oktobra 2016. godine u štampanom i onlajn izdanju, „Kurir“ je prekršio tačku 2 Odeljka I (Istinitost izveštavanja) o obavezi medija da prave jasnu raziliku između činjenica koje prenose, komentara, pretpostavki i nagađanja.

Takođe, prekršio je i tačku 6 Odeljka IV (Odgovornost novinara), po kojoj je novinar obavezan da neguje kulturu i etiku javne reči.

Odlučujući o žalbi Nenada Čanka, Komisija je zaključila da „Kurir“ o sudskoj presudi, kojom je Čanak oslobođen optzužbe da je pretukao Pavla Lešanovića pre četiri godine, nije izvestio u skladu sa Kodeksom novinara, jer su, bez ograde, prenošene čiste spekulacije i nagađanja aktera događaja.

I Nenad Čanak i sudija optuženi su, bez ikakvih dokaza, za korupciju, a novinar je to potpuno nekritički preneo.

U drugom tekstu „Kurir“ je upotrebom termina „kreten“ prekršio odredbu Kodeksa koja novinare i medije obavezuje na poštovanje etike i kulture javne reči, bez obzira što je reč o vrednosnom sudu sagovornika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track