PREBACIVANJE POSLA  ALI I ODGOVORNOSTI: Sirotinjo, i lekaru si teška
Foto: Thinkstock

Velike promene

PREBACIVANJE POSLA ALI I ODGOVORNOSTI: Sirotinjo, i lekaru si teška

Društvo -

Specijalisti tvrde da ih doktori opšte prakse bespotrebno zatrpavaju pacijentima, što dovodi do dugih lista čekanja, i veruju da će lekari u DZ uskoro raditi većinu pregleda

Doktori opšte prakse u domovima zdravlja uskoro bi mogli da vrše preglede dojke, štitne žlezde, ali i proveru i prepisivanje terapije za hipertenziju, saznaje Kurir.

U sklopu tih novina u zdravstvenom sistemu Srbije je i zabrana zakazivanja pregleda kod specijaliste na godinu dana ukoliko se pacijent dva puta ne pojavi na zakazanom pregledu. Poenta svega toga je, kako nezvanično saznajemo, smanjivanje predugačkih lista čekanja.Uključiti i privatnikeMilan Dinić, predsednik Lekarske komore Srbije, smatra da je važno da se pored povećanja kadrovskih kapaciteta, poboljša organizacija i da se što više usluga uradi na primarnom nivou zdravstvene zaštite.- Treba da se prošire mogućnosti lekara opšte prakse, odnosno broj usluga koji domovi zdravlja mogu da pruže. Kada se veliki broj pacijenata šalje na sekundarne i tercijarne nivoe, onda se stvaraju zagušenje i dugačke liste čekanja. Zašto bi se za pregled dojki, štitne žlezde ili hipertenzije pacijent slao kod specijaliste u bolnicu? Važno je i da se stvori jedinstven informacioni sistem u koji će biti uključeni i privatni doktori, ali i da se priznaju izveštaji, uputi i bolovanje iz privatne prakse - ističe Dinić.Dati im veća ovlašćenjaArsen Ristić, direktor Klinike za kardiologiju KCS, kaže da je ovo smislena ideja, ali i evropski model:- Ceo zdravstveni sistem je jači ako je primarna zaštita jača! Lekari u domovima zdravlja su apsolutno sposobni da provere hipertenziju, ali sada nemaju ovlašćenja za svu terapiju, što je pogrešno. Ogroman broj pacijenata nepotrebno se šalje na više nivoe. Od deset ljudi koji se u jednom satu pregledaju kod nas na klinici, samo jedan zaista mora da ostane u bolnici, dok su ostali ili pogrešili, ili su došli jer ne mogu da stignu na red u domu zdravlja.

NAJDUŽE LISTE ČEKANJAčetiri meseca se čeka na snimanje skeneromšest meseci se čeka na magnetnu rezonancugodinu dana se čeka na operaciju kataraktedve godine se čeka na ugradnju veštačkog kuka i kolena

Lekari opšte prakse se protiveTO JE NEIZDRŽIV PRITISAK NA NASOvi predlozi izazvali su negodovanje lekara u domovima zdravlja, koji tvrde da je ovo dodatan pritisak i opterećenje za njih.- Mi smo obučeni i sposobni da uradimo sve što treba, ali zašto sve reforme preko nas, taj pritisak ne možemo da izdržimo. Oduzeta su nam sva sredstva, nemamo ni ultrazvuk, ni rendgen za sadašnje pacijente. Ima više ambulanata nego lekara! Zakazuju nam se pregledi sa četiri strane, prevencija, pripreme za operaciju, sve mi radimo. Oni nas treba da rasterete - smatra doktorka Nevenka Dimitrijević.

JELENA PRONIĆ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track