VEST KOJA JE UZNEMIRILA SRBIJU: Kazne ako ne dođete na zakazani pregled?! Evo šta je PRAVA ISTINA
Foto: Printscreen

Velike promene u zdravstvenom sistemu od Nove godine

VEST KOJA JE UZNEMIRILA SRBIJU: Kazne ako ne dođete na zakazani pregled?! Evo šta je PRAVA ISTINA

Društvo -

Lekari u pojedinim domovima zdravlja u Srbiji od 1. decembra počeli su da rade po novim pravilima, a novine u odnosu na relaciji doktor-pacijent koje stupaju na snagu od Nove godine zabrinule su mnoge građane. Ipak, evo šta je prava istina.

Meho Mahmutović, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, objasnio je da će liste pacijenata ubuduće biti redovno ažurirane i da neće moći da se dogodi da pacijenti budu neodgovorni ili, na primer, dva puta zakažu pregled, a uopšte se na njemu ne pojave.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

"Uvešćemo integrisani zadravstveni sistem, sve će lakše i bolje funkcionisati, u svakom trenutku imaćemo tačnu evidenciju gde je i ko pregledan. Uvešće se i SMS poruke, kojima će se pacijenti opominjati za pregled. Za sada ne postoje direktne sankcije za one pacijente koji zakažu pregled, a na njemu se ne pojave, ali ćemo sve učiniti da se to ne ponavlja, jer će postojati elektronski zdravstveni karton i kompletna evidencija o svakom pacijentu", naveo je Mahmutović.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

On je dodao da uskoro treba uvesti i jedinstvenu listu čekanja, ali i ponovio da od skoro postoji i kol-centar za celu Srbiju, putem kojeg može da se zakaže pregled.

VELIKE PROMENE OD NOVE GODINE: Ako ne dođete na zakazani pregled kod lekara, čeka vas OVA KAZNA!

Mahmutović se osvrnuo i na navode da će pregledi kod lekara opšte prakse biti ograničeni na samo 10 minuta po pacijentu, istakavši da to nije tačno, ali da će ogranićenja ipak postojati.

Foto: Kurir
Foto: Kurir

"Pregled kod lekara opšte prakse trajaće 15 minuta, a kod specijaliste 30 minuta, na sreću pacijenata", precizirao je državni sekretar, dodavši da je bio problem umrežiti domove zdravlje i sve lekare u Srbiji.

Još jedna novina olakšaće lečenje hroničnih pacijenata koji ubuduće neće morati stalno da čekaju u redu za recept za svoj lek.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

"Napravićemo elektronsku evidenciju hroničnih pacijenata, po kojoj će se tačno znati kad je pacijentu potreban novi lek i do kad mu traje jedna kutija. Doktor će potom elektronski obavestiti apoteku, tako da pacijent samo ode po svoj lek", zaključio je Mahmutović.

NOVA PRAVILA U DOMOVIMA ZDRAVLJA OD 1. DECEMBRA: Evo šta morate da znate kada se uputite lekaru

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja