KOLIKO ZAKON ŠTITI GRAĐANE: Evo šta izvršitelji NE SMEJU da vam iznesu iz kuće
Foto: Dado

granica postoji

KOLIKO ZAKON ŠTITI GRAĐANE: Evo šta izvršitelji NE SMEJU da vam iznesu iz kuće

Društvo -

Kako zakon o izvršenju i obezbeđenju štiti građane: Ne mogu da se plene stvari za ličnu upotrebu i osnovni nameštaj. Nisu zaštićeni: vozila, televizori, kompjuteri, muzički uređaji i laptopi.

Kao što su nedavno u Grockoj zaplenili skelu za prevoz preko Dunava, izvršitelji po zakonu mogu da plene i kola hitne pomoći, i operacione sale! Hiljade radnika u Srbiji obratile su se u poslednjih godinu dana za pomoć izvršiteljima da bi došli do zaostalih plata. Ovaj broj iz dana u dan raste, a “bum” je počeo od kad listići za isplatu zarada zamenjuju sudsku presudu, pa radnici ne moraju da pokreću skupe parnične postupke, već je dovoljno da imaju mesečni obračun zarade. Izvršitelji pravnim licima, ako nemaju novca na računu, bukvalno mogu da plene sve.

Foto: Aleksandar Jovanović
Foto: Aleksandar Jovanović

- Za razliku od domaćinstava kod kojih su predviđene ograde šta sve ne sme da se pleni, od osnovnog nameštaja, do kućnih ljubimaca, zakon dozvoljava da izvršitelji pravnim licima mogu da popišu sve ukoliko sud donese rešenje o izvršenju. Najbrže i sa najmanje troškova je izvršenje u kojem se potraživanje naplaćuje preko računa izvršnog dužnika ili preko potraživanja koja on ima prema trećim licima - objašnjava izvršitelj Aleksandar Vulović.Kada su u pitanju građani, zakon je mnogo izričitiji. Izvršitelj ne sme da zapleni sredstva za ličnu upotrebu (odeću, obuću, pribor za higijenu, posteljinu), najosnovniji nameštaj - krevet, peć, šporet, frižider, zalihe hrane i ogreva za tri meseca, pomagala za lica sa invaliditetom. Može da pleni vozila, muzički uređaj, mikrotalasnu pećnicu, motor, televizor, laptop ili kompjuter...

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ukoliko nađu gotovinu, kod minimalnih zarada, ako je početak meseca, mogu da zaplene pola, a kod ostalih dve trećine, a ukoliko je npr. sredina meseca, ostavljaju srazmeran iznos potreban za život do naredne plate (penzije).Izvršitelji ne smeju da plene ni stvari koje imaju emotivnu vrednost za dužnika, poput albuma s fotografijama, odlikovanja, medalja, ratne spomenice, pa čak ni ako su velike vrednosti, ali ni kućne ljubimce.- Bilo je primera da ljudi pokušaju da nas ubede da su im svih 20 svinja u oboru kućni ljubimci, što, naravno, ne prolazi - kaže Vulović.

Foto: Zoran Šaponjić
Foto: Zoran Šaponjić

ZMIJE - ZAŠTIĆENE PRILIKOM

popisa, izvršitelji su sretali i egzotične kućne ljubimce, poput zmija, ali njih, po zakonu, ne smeju da plene. Propisi dozvoljavaju plenidbu samo onoga što se nalazi u slobodnom prometu, a tu ne spadaju ni egzotične životinje, ni npr. radioaktivne supstance.

(Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track