Kurir otkrio trgovinu organima!

Amerikanci nas kopiraju

Kurir otkrio trgovinu organima!

Društvo -
Ervin Balo iz Kikinde pre godinu i po preko našeg lista prvi u Srbiji javno ponudio bubreg na prodaju. Američki Herald tribjun istu priču objavio 1. juna ove godine

BEOGRAD - Herald kaska za Kurirom!Ervin Balo (32) iz Kikinde pre godinu i po dana u Kuriru je prvi u Srbiji javno ponudio svoj bubreg na prodaju jer je bio u bezizlaznoj situaciji! Međutim, istup u Kuriru spasao mu je zdravlje. Tek posle našeg pisanja za ovu priču zainteresovao se najtiražniji američki list Herald tribjun.- Bio sam spreman da idem do kraja i unovčim organ za 20.000 evra. Supruga Elvira tad je bila trudna, ja nezaposlen, u dugovima do guše. Ćerkici Dunji nisam mogao da objasnim zašto nije dobila novogodišnji paketić. Potresen mojom nevoljom, o kojoj je Kurir među prvima pisao, u pomoć mi je pritekao Miloš Pejakov, direktor Predškolske ustanove „Dragoljub Udicki“. Ponudio mi je posao vozača. Od mene je zatražio samo da pošteno radim i da ne prodam bubreg - priseća se Balo.Inače, Herald tribjun je na naslovnoj strani 1. juna objavio veliki tekst o trgovini organima u Srbiji, u kojem citira i Bala.Tribjun piše i o slučaj bračnog para Pavla i Danijele Mirčov iz Kovina. Oni su američkim novinarima priznali da željno iščekuju da ih neko pozove i ponudi im novac za bubrege, ali su odbili da govore za srpske medije. Ipak, za Kurir je Pavle kratko prokomentarisao:- Tužiću novine, pa neću morati da sečem bubreg! Političari doniraju novac samo pred izbore, ne verujem ni njima.Herald je citirao i izvesnog Milovana iz sela pored Doljevca, koji je u državnoj bolnici „poklonio“ bubreg jednom lokalnom političaru, a zauzvrat je navodno stavljen na platni spisak u njegovoj kompaniji.

Ervin Balo danas živi srećno sa porodicom
Ervin Balo danas živi srećno sa porodicom

Kurir prvi objavio priču o Ervinu 29. januara 2011.
Kurir prvi objavio priču o Ervinu 29. januara 2011.

Herald tribjun istu priču objavio 1. juna 2012.
Herald tribjun istu priču objavio 1. juna 2012.

Zatvor za prodavce i kupce!U Ministarstvu zdravlja kažu da je zakonom izričito zabranjena trgovina organima:- Za sve učesnike takvog krivičnog dela zaprećena je zatvorska kazna do 10 godina. Organ mogu da daju roditelji, braća i sestre do trećeg stepena srodnosti, supružnici, a u izuzetnim slučajevima i bliska osoba. Saglasnost za operaciju daju davalac organa i članovi etičkog odbora koji su u obavezi da, ako posumnjaju da je reč o trgovini, slučaj prijave.

Ameri traže odgovornost državeErvin Balo priznaje da ga je iznenadilo kada su reporteri Heralda izrazili želju da ga posete:- Zanimalo ih je ko je odgovoran što ih građani iz očaja prodaju i da li krivim državu. Odgovorio sam da sam tako postupio zbog loše materijalne situacije.

Mirčovi: Odličnog smo zdravljaOglas porodice Mirčov iz Kovina još je aktuelan na internetu:„Zbog gubitka posla i nagomilanih rata za kredit koje nisam u stanju da plaćam, prinuđen sam na ovaj korak. Krvna grupa A+, odličnog zdravlja sa svim mogućim pregledima. Supruga takođe želi da uradi to isto. Ona je O krvna grupa, takođe odličnog zdravlja. Molio bih samo ozbiljne da kontaktiraju s nama.“

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track