(FOTO) SUMORNA BUDUĆNOST SRBIJE: Od 1989. do danas izgubili smo čak 630.000 stanovnika!
Foto: Printscreen

Negativni prirodni priraštaj

(FOTO) SUMORNA BUDUĆNOST SRBIJE: Od 1989. do danas izgubili smo čak 630.000 stanovnika!

Društvo -

Demografska situacija u Srbiji je konstantno negativna još od početka 90-ih godina. Na godišnjem nivou u Srbiji nestane jedno naselje i 50.000 stanovnika a narod nam je jedan od najstarijih u Evropi.

Podaci su više nego upozoravajući. U poslednjih 24 časa u Beogradu je rođeno ukupno 60 beba. Od početka godine do oktobra glavni grad Srbije je bogatiji za 14.500 novih stanovnika, ali ovo nije prava slika sumorne situacije Srbije, jer se unutar naše zemlje biše umire, nego što se rađa.

Prirodni priraštaj nikada nije bio gori.

"Između 65 i 66 hiljada se godišnje rodi, a umre oko 103 hilade i prvi put je zabeležena negativna vrednost prirodnog priraštaja od - 38.000 u 2015. godini. Nikada do sada nije bilo ovako. Negativna demografska tendencija konstantno je prisutna još od 1989. godine. Od tada do danas izgubili smo preko 630.000 stanovnika.", izjavila je Gordana Bjelobrk iz republičkog zavoda za statistiku.

Gordana Bjelobrk (Foto: Printscreen)
Gordana Bjelobrk (Foto: Printscreen)

Nesigurnost i loša ekonomska situacija doprinela je tome da se mladi mahom odlučuju da potraže sreću u inostranstvu. Nažalost se vrlo mali broj njih vrati u zemlju.

Između 2002. i 2011. godine iz Srbije je otišlo preko 150.000 ljudi, pa bi mogli da zaključimo da na godišnjem nivou iz zemlje odlazi 15 do 20.000 ljudi.

Srbi spadaju u 5 najstarijih nacija u Evropi, a prosečni Srbin ima 42,7 godina.

Slavica Đukić-Dejanović, ministarka bez portfelja, najavljuje osnivanje demografskog saveta:

"Demografski savet će uraditi reviziju strategije za podsticanje rađanja zbog toga što je prethodna doneta 2008. i od tada se na njoj nije radilo. Tražićemo najbolje načine da roditelji i budući roditelji zadrže svoja radna mesta.", rekla je ona.

Slavica Đukić-Dejanović (Foto: Printscreen)
Slavica Đukić-Dejanović (Foto: Printscreen)

Pa ipak i pored najavljene strategije, ne deluje da će se situacija značajno promeniti.

"Rađanje trećeg ili četvrtog deteta bi ublažila efekte demografskog pada, ali ne bi mogla da ga zaustavi", zaključuju iz republičkog zavoda za statistiku.

U ovom problemu ipak nismo usamljeni jer se ni ostale zemlje regiona ne bi mogle pohvaliti boljim statistikama.

(Prva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track