Overa knjižica od danas samo uz izabranog lekara

Overa knjižica od danas samo uz izabranog lekara

Društvo -
Osim izabranog lekara, uslov za overu knjižica je i da poslodavci redovno uplaćuju doprinose za zdravstveno osiguranje

BEOGRAD - Građani koji nisu izabrali lekara od danas neće moći da overe zdravstvene knjižice. Prema izmenama Zakona o zdravstvenom osiguranju, osim izabranog lekara, uslov za overu knjižica je i da poslodavci redovno uplaćuju doprinose za zdravstveno osiguranje.

Do sada je 6, 7 miliona građana izabralo lekara, tačnije oko 81 odsto njih, kazala je ranije pomoćnica ministra zdravlja Zorica Pavlović i objasnila da građani i u avgustu i u septembru mogu da izaberu lekara i overe knjižicu.

Kako je kazala, oni koji do sada nisu izabrali lekara, očigledno da nisu imali potrebu za lečenjem, a prvi put kad dođu moći će da izaberu lekara i da im se potom overi i knjižica.

Pavlović je ukazala da će oni koji ne budu imali overene knjižice, odnosno oni koji ne izaberu lekara do 3. juna, moći da dobiju hitnu medicinsku pomoć besplatno, na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, ali ne i "potpunu" lekarsku pomoć.

Cilj uvođenja mere obaveznog izbora lekara je uspostavljanje efikasnijeg i boljeg zdravstvenog sistema, kao i da se pozivanjem na preventivne i skrining preglede i programe spreči nastanak većih oboljenja, navela je Pavlović.

"Cilj je i da se više od 80 odsto potreba pacijenata zadovolji na nivou primarne zdravstvene zaštite", kazala je ona i dodala da je za početak uslov da građani imaju bar jednog, a kasnije da što veći broj njih ima bar dva izabrana lekara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja