MUŠKARCI I ŽENE RADIĆE 6 MESECI DUŽE: Od 1. januara 2017. pomerena granica za odlazak u penziju
Foto: Nebojša Mandić

PIO fond

MUŠKARCI I ŽENE RADIĆE 6 MESECI DUŽE: Od 1. januara 2017. pomerena granica za odlazak u penziju

Društvo -

BEOGRAD - Jelica Timotijević iz Penzijsko-invalidskog fonda izjavila je danas da se od 1.januara menjaju uslovi i podiže granica za prevremenu starosnu penziju i za žene i muškarce, tako da najkasnije 31. decembra treba podneti zahtev za penziju, odosno najkasnije 30. decembra prekinuti radni odnos.

Timotijević je na gotujući na RTS objasnila da žene sa navršenom 61 godinom života i najmanje 15 godina staža do 31. decembra mogu da podnesu zahtev za penziju, a ako to ne urade, očekuje ih dodatnih šest meseci do penzije.

Timotijević je rekla da je u 2016. godini uslov za prevremenu penziju za žene 37 godina staža osiguranja i najmanje 55 godina života.

Taj uslov za muškarce, dodala je ona, iznosi 55 godina i osam meseci života i najmanje 40 godina staža osiguranja.

Timotijević je podsetila da se 2024. izjednačavaju uslovi za žene i muškarce za prevremenu starosnu penziju.Kod žena bi se te godine došlo do uslova – 40 godina staža osiguranja i najmanje 60 godina života za prevremenu starosnu penziju, kao i za muškarce.

Za žene je sledeće godine uslov 55 godina i osam meseci života i 37 godina i šest meseci osiguranja, a za muškarce 56 godina i četiri meseca života i 40 godina staža osiguranja, rekla je ona.

Timotijević je dodala i da je trajno umanjenje penzije 0,34 odsto po svakom mesecu za koji se ranije ode u penziju, ali to umanjenje može da bude za najviše pet godina, što je ukupan iznos od 20,4 odsto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track