Najnovije vesti

Mihajlović: U Srbiji nema preprodaje organa

Mihajlović: U Srbiji nema preprodaje organa

Društvo
Transplantacija se obavlja po strogim načelima i principima i u skladu sa evropskim propisima, rekla direktorka Uprave za biomedicinu Ministarstva zdravlja Danica Mihajlović

BEOGRAD - U Srbiji nema zabeleženih slučajeva preprodaje organa u svrhu transplantacije i prema podacima Ministarstva zdravlja nije bilo krivičnih prijava za to krivično delo, izjavila je direktorka Uprave za biomedicinu tog ministarstva Danica Mihajlović.

"Zakon u Srbiji prevenira trgovinu i preprodaju organa u svrhu transplantacije. Transplantacija se obavlja po strogim načelima i principima i u skladu sa evropskim propisima", rekla je Mihajlović.

Ona je navela da je sem davaoca i primaoca organa još dosta osoba uključeno u proces transplantacije i da zakon sve njih obavezuje da ako posumnjaju da bi moglo doći do preprodaje organa o tome obaveste nadležne i Upravu za biomedicinu.

"Zakon jasno i nedvosmisleno zabranjuje prodaju organa u svrhu transplantacije i lečenja. Sprečava i nuđenje organa od strane pojedinaca i to je krivično delo za koje je zaprećena kazna i do deset godina zatvora. Svi slučajevi koji se pominju u medijima su predmet istrage nadležnih organa", kazala je Mihajlović.

Internešenel herald tribjun (IHT) je u svojoj reportaži o trgovini organima naveo da se crno tržište sa Dalekog istoka i Južne Amerike poslednjih godina preselilo u Evropu i da je Srbija među zemljama koja je time pogođena.

Ministarstvo zdravlja juče je kategorično odbacilo te navode i istaklo da se u Srbiji transplantacija odvija po strogim pravilima.

Mihajlović je navela da je u Srbiji u 2010. godini obavljeno 38 kadaveričnih transplantacija i 41 sa živog davaoca, prošle godine 27 kadaveričnih i 31 sa živih, a ove godine do sad 17 kadaveričnih i 19 transplantacija od živih donora.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...