USPEH: Nezaposlenost manja osam odsto
Foto: Zorana Jevtić

Rezultati prestonice u 2016.

USPEH: Nezaposlenost manja osam odsto

Društvo -

U prvih devet meseci posao dobilo 62.000 građana, Beograd uštedeo 700 miliona dinara i otvorio 500 gradilišta

U Beogradu je u septembru bilo oko 100.000 nezaposlenih, što je osam odsto manje nego prošle godine i posledica je povoljnog privrednog ambijenta koji je gradska vlast stvorila za tri godine otkad je došla na vlast, poručio je gradonačelnik Siniša Mali na predstavljanju godišnjeg izveštaja rada gradske uprave.Izveštaj je predstavljen u pogonu „Meita“ u Obrenovcu jer je, kako je rekao Mali, ova investicija prva fabrika u Beogradu posle više od deset godina i idealan primer konkretnih rezultatu u privlačenju investitora. Ispunjeno obećanjeFabrika će za nekoliko meseci početi da radi i zaposliće oko 1.000 radnika, a Mali je naveo da je samo u prvih devet meseci ove godine u Beogradu posao dobilo 62.000 ljudi.- U ovom trenutku imamo skoro 500 gradilišta, što se nije odavno desilo. Obećali smo da će Beograd biti grad kranova i gradilišta, i to se dešava. Udahnuli smo život građevinskoj industriji i aktivirali zapuštene lokacije, kao što su bivša zgrada Saveznog MUP, „Ikea“, hotel „Hilton“, zgrada Beobanke na Zelenom vencu - naveo je gradonačelnik.Mali je istakao da je Grad na centralizovanim javnim nabavkama uštedeo 700 miliona dinara, što je tri puta više u odnosu na 2015. Sadašnja vlast je 2013. zatekla minus u budžetu od 20 odsto, a ove godine biće samo pet.

Smanjen dug

U istom periodu dug je sa 1,1 milijarde evra smanjen na oko 700 miliona, a manjak javnih preduzeća od dve milijarde pretvoren je u dobit od pet milijardi.- Dobra situacija u gradskim finansijama omogućava ulaganje u bolje i kvalitetnije usluge javnih preduzeća, nabavku autobusa, domove zdravlja, vrtiće, ali i pomoć najstarijima, najsiromašnijima i mladima - istakao je on. Rezultate gradske uprave predstavili su i Nikola Nikodijević, predsednik Skupštine Grada, Goran Vesić, gradski menadžer, Milutin Folić, glavni urbanista, i Borko Milosavljević, pomoćnik gradonačelnika.

ČinjeniceŠTA ĆE SE GRADITI 2017.- gondola između Kalemegdana i Parka prijateljstva- rekonstrukcija Sava centra- autobuska stanica u Bloku 42- 120 fasada biće obnovljeno

Vladimir Spasić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track