SRAMOTA: Zabranjuju abortus, a ne brinu o bebama!
Foto: Ilustracija

Javnost se oštro pobunila

SRAMOTA: Zabranjuju abortus, a ne brinu o bebama!

Društvo -

Osnivanje saveta za borbu protiv prekida trudnoće izazvalo bi revolt jer je to kršenje osnovnih ljudskih prava. Za to vreme država ukida i povraćaj PDV na dečju opremu

Najava ministarke bez portfelja Slavice Đukić Dejanović da će država oformiti savet za borbu protiv abortusa, u kojem će se nalaziti predstavnici nevladinog sektora, stručnjaci, ali i sveštenici, izazvala je veliku buru!

Opasno... Zorana Mihajlović
Opasno... Zorana Mihajlović

Narodni poslanici i javne ličnosti ističu da se kandilom ne mogu rešavati ovako ozbiljna pitanja, ali i da je to ugrožavanje osnovnih ljudskih prava i da je sramotno da se protežira dok se ukida povraćaj PDV na hranu i opremu za bebe.

Osudila... Jan­ko­vi­će­va
Osudila... Jan­ko­vi­će­va

Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je da Srbiji ne treba nikakav savet koji bi se bavio smanjenjem abortusa, već savet za povećanje nataliteta, koji treba da vodi Slavica Đukić Dejanović, i to je ideja koju Vlada želi da sprovede. Ona upozorava da bi najavljeno zajedničko delovanje države i Crkve (koja se zalaže za zabranu abortusa) moglo da dovede do toga da država krene u uvođenje zabrane abortusa.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ukazala je da, prema Ustavu Srbije, svako ima pravo da slobodno odluči o rađanju dece:- Iako Srbija podstiče roditelje da se odluče na rađanje i ne osporava se činjenica da je natalitet u našoj državi godinama u opadanju, formiranje ovakvog tela pod ovakvim nazivom, u najavljenom sastavu, ne sme dovesti do osporavanja prava žena na abortus.Jelena Maćić se takođe žestoko obrušila na pomenuti savet.- Mene samo zanima jedna stvar - dokle će ljudi koji nemaju seks da se pitaju o našem potomstvu. Niti je država napravila to dete, niti ga školuje, niti ga izdržava. Dakle, oni mogu da pomognu oko boljeg seksualnog obrazovanja, ali abortus ne smeju da taknu jer je to najosetljivije pitanje bilo koje žene koja to mora da odluči, bila ona maloletna ili punoletna. Narod ne smeju da diraju, naročito ne u trenutku kad ukidaju povraćaj PDV za bebi-opremu.Pobunila se i Maja Sedlarević, članica Predsedništva LSV, koja je ukazala na to da, kako bi se žene u većoj meri odlučivale na potomstvo, moraju najpre da imaju „bolje materijalne i opšte uslove“:- Kad država to učini, i natalitet će biti veći, a abortusa će biti manje!

Slavica Ðukić DejanovićNISU ME DOBRO SHVATILISlavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku, rekla je za Kurir da njena izjava nije dobro shvaćena:- Nećemo formirati nikakav savet. Planiramo da intenziviramo savetodavni rad o reproduktivnom zdravlju u domenu seksualnog obrazovanja. Nećemo da delujemo destruktivno na elementarna prava žena.

M. Branković - R. Kantar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track