(VIDEO, ANKETA) SVE PROTEKLO BEZ INCIDENATA: Dva protestna skupa ispred Vlade Srbije!
Foto: Dado Đilas

Traže ispunjenje zahteva

(VIDEO, ANKETA) SVE PROTEKLO BEZ INCIDENATA: Dva protestna skupa ispred Vlade Srbije!

Društvo -

Ispred Vlade Srbije danas su održana dva skupa, protest Vojnog i Policijskog sindikata, koji traže poboljšanje položaja zaposlenih u MUP i Vojsci, a istovremeno i skup u organizaciji Udruženja ratnih vojnih invalida svih ratova i Udruženja boraca ratova od 1990-te Obrenovca koji smatraju da su protesti Vojnog i Policijskog sindikata instruisani i narušavaju ugled srpskog vojnika i policajca.

Na protestu ispred Vlade postavljeni su panoi sa fotografijama na kojima su prikazali teške uslove rada pripadnika policije i vojske, a predsednici Sindikata Vojske Novica Antić i Sindikata policije Veljko Mijailović na vratima zgrade Vlade ostavili su predlog za sastanak sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem kako bi mu ukazali na tešku situaciju u kojoj se nalaze pripadnici bezbednosnih snaga.

Oni su najavili velike proteste za kraj januara.

"Došli smo da dokažemo i pokažemo da održavamo kontinuitet u protestima. Vlada se oglušava o naše zahteve koji su definisani još decembra prošle godine. Došli smo da upozorimo vladu na obećanja koja su data", rekao je Mijailović koji je negirao da su sindikati protivnici vlade Srbije i da narušavaju borbenu gotovost policije i Vojske.

Mijailović i Antić su izrazili uverenje da premijer Srbije nije upoznat sa pravim stanjem u policiji i Vojsci, a Antić je kazao da zahtevi nisu usmereni na to da se povećaju plate, već poštuje zakon.

Ispred zgrade Ministarstva inostranih poslova Udruženje ratnih vojnih invalida svih ratova opštine Obrenovac i Udruženje boraca ratova od 1990.godine opštine Obrenovac organizovali su miting na kojem su kritikovali sindikate i ukazali na napore koje Vlada ulaže u modernizaciji Vojske i policije.

Saša Dujović iz Saveza boračkih organizacija Srbije rekao je, da su došli "na poziv vojnog sindikata koji je organizovao nekakvu izložbu, da vide zbog čega su nezadovoljni i čime izlaze pred Vladu“:

"Ključ svega zbog čega smo ovde je deo saopštenja vojnog sindikata u kojem su veteranske grupe optužene da su spremne na krvoproliće na ulicama Beogarda.

Došli smo da pokažemo da smo branili državu i ne želimo nikakvo krvoproliće. S obzirom da se bore za svoje dnevnice, mi smatramo da srpski vojnik ne sme da štrajkuje, već brani državu i da ovo što sada rade jeste šarada instruisana s nečije strane i vređan srpskog vojnika“, kazao je on.

Dujović je istakao da se očigledno i smišljeno ide na rušenje ugleda vojnika.

"Sve ono što Vlada radi, a radi na poboljšanju uslova Vojske i borbene gotovosti Srbije ima našu podršku, jer ide u pravcu boljeg i sigurnijeg zivota i odbrane naroda. Ono što radi vojni sindikat urušava sve to" naglasio je on.

Dujović smatra da je delovanje sindikata pod nečijim uputstvima, dodajući NATO-a, što nije u korist vojnika.

Upitao je vojni sindikat da li bi voleo više da je premijer seo u F16 ili u MIG, te poručio da vojska ne može da štrajkuje, i da ovo što sindikat radi jeste jedan vid štrajka i ozbiljnog protesta, koji predstavlja urušavanja borbene gotovosti Vojske.

Učesnici protesta ispred zgrade Ministarstva inostranih poslova nosili su panoe sa ruskim MIG-ovima koje je Srbija dobila od Rusije, kao i druge oprema kojom se modernizuje srpska vojska.

Za vreme trajanja oba skupa kao i nakon njihovog završetka i razilaženja učesnika nije bilo incidenata.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: Ekipa Kurira razgovarala je sa građanima Beograda. Evo šta oni kažu o protestu vojske i policije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track