Samo jedna serija "konkora" povučena iz prodaje u ovoj godini

Agencija za lekove

Samo jedna serija "konkora" povučena iz prodaje u ovoj godini

Društvo -
U prvoj polovini ove godine značajno porastao broj prijavljenih slučajeva neželjenih efekata leka

BEOGRAD - Farmaceut Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) Pavle Zelić rekao je da tokom prošle godine nijedan lek nije povučen iz prodaje iz bezbednosnih razloga, a ove godine samo jedna serija leka "konkor" i to zbog pogrešnog obeležavanja pakovanja.

Zelić je objasnio da je jedna serija "konkora", bisoprolola koga koriste srčani bolesnici, povučena zbog odstupanja od standarda kvaliteta koji se odnosio na pogrešno obeležavanje unutrašnjeg pakovanja leka.

On je takođe rekao da je u prvoj polovini ove godine značajno porastao broj prijavljenih slučajeva neželjenih efekata leka, što "ukazuje na povećanje svesti zdravstvenih radnika o značaju prijavljivanja neželjenih reakcija na lekove".

Na pitanje da li pacijenti prijavljuju direktno Nacionalnom centru za farmakovigilancu (NCF) neželjene reakcije na lekove, Zelić je odgovorio da ALIMS sve prijave neželjenih reakcija dobija od zdravstvenih radnika (lekara i farmaceuta) i nosilaca dozvole.

"Tokom 2011. godine ukupno su prijavljena 962 slučaja neželjenih reakcija na lekove, od kojih je 913 zadovoljilo kriterijume za statističku obradu", kazao je Zelić i dodao da je u okviru statistički obrađenih 913 slučajeva evidentirano 1.859 neželjenih reakcija.

Zelić je na konferenciji za novinare ukazao da su najčešće prijavljivane neželjene reakcije na lekove iz grupe antibakterijskih lekova za sistemsku primenu, citostatika, lekova koji deluju na sistem renin-angiotenzin i psiholeptika.

Zelić je istakao da su neželjene efekte najčešće prijavljivali lekari, a među neželjenim reakcijama najčešće su bile mučnina, urtikarija (kožne promene), povećanje telesne temperature, svrab i osip i to najviše u starosnoj grupi od 18 do 64 godine.

"Broj prijava u prvoj polovini 2012. godine je značajno povećan u odnosu na ranije godine (oko 600 prijavljenih slučajeva), što ukazuje na povećanje svesti zdravstvenih radnika o značaju prijavljivanja neželjenih reakcija na lekove, a što potvrđuje i aktivnosti Nacionalnog centra za farmakovigilancu (NCF) ALIMS-a tokom proteklih godina", kazao je Zelić.On je podsetio da, prema preporukama Svetske zdravstene organizacije, da bi se sistem farmakovigilance u nekoj zemlji smatrao razvijenim, potrebno je da bude prijavljeno 200 slučajeva na milion stanovnika, što bi značilo 1.400 prijava na godišnjem nivou u Srbiji, tako da će se aktivnosti NCF-a ka ostvarenju tog cilja, prema njegovim rečima, i dalje nastaviti.Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track