HUMANO: Pomoć  za 150 raseljenih porodica sa Kosmeta

Akcija Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije

HUMANO: Pomoć za 150 raseljenih porodica sa Kosmeta

Društvo -

Grade se povratnička naselja na centralnom Kosmetu, u Pomoravlju i na severu ove srpske pokrajine, gde lokalne srpske strutkure vlasti, Ministarstvo za zajednice i povratak i Kancelarija za Kosmet zajedničkim snagama prave ambijent za punu reintegraciju povratnika

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije u saradnji sa kosmetskim opštinama sa srpskom većinom - Ranilug, Parteš, Pasjane, Novo Brdo, Klokot - obezbedila je pomoć u hrani i sredstvima za higijenu za 150 materijalno najugroženijih raseljeničkih porodica iz južne srpske pokrajine sa boravištem u Crnoj Gori.

Kamion pomoći preko prevoja Kula stigao je u pratnji zamenika direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušana Kozareva i gradonačelnika Raniluga Gradimira Mikića, a predstavnici Saveza udruženja raseljenih distribuciju su obavili u Beranama, Andrijevici, Podgorici, Baru i Sutomoru.Kozarev je tokom razgovora sa raseljenicima u Beranama kazao da Vlada Srbije preko svoje Kancelarije za Kosmet na ovaj način želi da ublaži patnje Srba i drugih nealbanaca sa Kosmeta koji su proterani sa svojih ognjišta i žive u, najblaže rečeno, nehumanim uslovima u raseljeničkim smeštajima, gde veoma često nema ni struje, pri čemu je velika većina raseljenih nezaposlena i bez ikakvih prihoda.- Svesni smo da ova pomoć (u brašnu, ulju, šećeru i sredstvima za higijenu) nije velika, i da vam neće trajati dugo, ali krajnje iskreno nastojimo da onoliko koliko smo u moći, činimo doprinos da lakše podnosite dane u raseljeništvu, u nadi da će se neki od vas, primarno mladi, uskoro vratiti na Kosovo i Metohiju i tamo nastaviti život – istakao je Kozarav obraćajući se raseljenima.

On je naglasio da je u današnjim uslovima nerealno govoriti o povratku Srba u Đakovicu, Dečane i neke druge sredine u pokrajini, gde se često i u posete crkvama i manastirima ne može poći bez incidenata.

Srećom, kako je podvukao, grade se povratnička naselja na centralnom Kosmetu, u Pomoravlju i na severu ove srpske pokrajine, gde lokalne srpske strutkure vlasti, Ministarstvo za zajednice i povratak i Kancelarija za Kosmet zajedničkim snagama prave ambijent za punu reintegraciju povratnika, koja podrazumeva rešavanje stambenih pitanja, zaposlenja, i potpuni pristup građanskim pravima.

Zamenik direktora Kancelarije za Kosmet pozvao je raseljenike koji žive u Crnoj Gori da se prijave za povratak u te sredine, a konkretnu pomoć po tom pitanju obećao je i gradonačelnik Raniluga Gradimir Mikić, koji je u posetu raseljenicima došao kao predstavnik četiri opštine sa srpskom većinom na Kosmetu.

- Radujemo se da smo čuli da ima interesovanja za povratak, i očekujem vrlo brzo da nam se u vezi s tim i zvanično obratite preko svog Saveza udruženja raseljenih u Crnoj Gori. Raspoloženi smo kao novoformirana srpska opština da vam rešimo stambena pitanja ukoliko se odlučite na taj korak, kazao je Mikić u razgovoru sa raseljenima sa Kosmeta.Valentina Andrejević, koja je izbegla iz Prizrena i živi u raseljeničkom naselju u Andrijevici, kazala je da je ovo treća po redu pomoć koju je za kratko vreme obezbedila Kanclearija za Kosmet njoj i njenim sapaticima, i zahvalila se Kozarevu i Mikiću na angažmanu.

Zahvalnost ističe i predsednik Udruženja Roma Husni Ramoci, koji je u podgoričkom kampu Konik pomoć Kancelarije za Kosmet i srpskih opština sa Kosmeta podelio za 40 romskih i 10 srpskih porodica prognanih sa Kosmeta.

– Posle velike pauze, neko iz Beograda na pravi način brine o svojim proteranim građanima koji su se sticajem okolnosti 1999. godine u progonstvu zadesili u Crnoj Gori – kazao je Ramoci.

Dragana Spasić, samohrana majka iz Kline, koja živi u Baru sa troje dece, takođe se zahvalila na pomoći koja joj je juče uručena u prostorijama sutomorskog Udruženja „Kosmet“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track