VOZAČI, PRILAGODITE BRZINU: Snega ima u centralnoj i južnoj Srbiji, na severu suvo!
Foto: AP Jan 2015

Stanje na putevima

VOZAČI, PRILAGODITE BRZINU: Snega ima u centralnoj i južnoj Srbiji, na severu suvo!

Društvo -

BEOGRAD - U nižim predelima centralne i južne Srbije ima snega, dok je na severu zemlje suvo, saopštio je danas Auto-moto savez Srbije.

Manji snežni pokrivač moguć je i u nižim predelima Kragujevca, Kraljeva, Kuršumlije, Kruševca, Chuprije, Niša i Leskovca dok sneg jačeg intenziteta pada na Kopaoniku, Zlatiboru i Sjenici.Saobraćaj se na ovim putevima odvija bez zastoja, ali je na pojedinim deonicama usporen, jer ima snega na kolovozu zbog čega je zimska oprema obavezna.

Najavljen je i jak i olujni vetar koji u planinskim predelima može usloviti stvarenje manjih snežnih nanosa.Vozačima se savetuje da uvek smanje brzinu pri prelasku mostova i nadvožnjaka gde je strujanje vazduha najveće, a udari vetra najači.Ukoliko naiđu na nepredviđene zastoje ili usporenu vožnju, koji su u danima pojačanog saobraćaja česti, vozači se pozivaju da budu strpljivi i ne ulaze u rizična preticanja i obilaženja kolona.Kako podseća AMS, do 1. aprila vozila moraju biti opremljena sa sve četiri zimske gume, ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica.

Dubina gazećeg sloja na pneumaticima za zimsku upotrebu ne sme biti manja od 4 mm. Ukoliko su vremenske prilike u toku zimske sezone takve da nema snega i leda na kolovozu, zimski pneumatici neće biti obavezni.U pomenutom periodu, van naseljenog mesta, obavezno je posedovanje lanaca ili drugih uređaja za povećanje trakcije u prtljažniku. Lanci se montiraju na pogonske točkove na deonicama puta koje su označene znakom obaveze upotrebe lanaca kada je sneg na kolovozu.U naselju, vozila ne moraju biti opremljena lancima, odnosno drugim uređajima za povećanje trakcije.AMS dodaje da, zbog pretprazničnih dana u kojima se nalazimo, vozače očekuje pojačan intenzitet saobraćaja na graničnim prelazima.

Čekanje na graničnim prelazima do 20 minuta

Prema poslednjim informacijama Uprave granične policije, na putničkim terminalima, trenutno, nema dužih zadržavanja od 20 minuta.Međutim, u slučaju promene i dužeg zadržavanja na pojedinim prelazima, vozačima se savetuje korišćenje manjih, alternativnih graničnih prelaza.Radno vreme graničnih prelaza sa Mađarskom, kao što su "Bački Vinogradi", "Djala", "Bajmok" i "Horgoš II", je 7-19 h, dok su prelazi "Horgoš", "Bački Breg" i "Kelebija" otvoreni 24 sata.U danima intezivnog saobraćaja, kada mogu biti višesatna zadržavanja na graničnim prelazima sa Hrvatskom, "Batrovci" i "Šid", vozačima se savetuje korišćenje alternativnih graničnih prelaza poput GP "Bačka Palanka", "Sot", "Ljuba", "Neštin" ili "Bogojevo".Vreme zadžavanja na graničnim prelazima je relativno i često promenljivo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track