Pančevačka Utva obeležila 75 godina rada

Jubilej

Pančevačka Utva obeležila 75 godina rada

Društvo -
Godišnjica se poklopila sa uspešnom realizacijom ugovora o isporuci aviona "Lasta" za potrebe iračke i srpske vojske i izradom prototipa novog školsko-borbenog aviona "Kobac

PANČEVO - Pančevačka fabrika aviona "Utva" obeležila je 75 godina rada na svečanosti kojoj su prisustvovali predstavnici Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i preduzeća s kojima fabrika sarađuje.

Godišnjica se poklopila sa uspešnom realizacijom ugovora o isporuci aviona "Lasta" za potrebe iračke i srpske vojske i izradom prototipa novog školsko-borbenog aviona "Kobac", rekao je direktor fabrike Tomislav Bjelogrlić.

"Isporučili smo 20 aviona Iračanima, a privodimo kraju izradu 15 aviona koje je naručila Vojska Srbije. Postoje interesovanja iz nekih afričkih i latinoameričkih zemalja za "Lastu", kao i najava da bi Irak mogao da naruči još 16 ovih letilica", rekao je direktor "Utve".

Predsednik Skupštine akcionara tog preduzeća Dragan Perić rekao je da je fabrici za razvoj i zapošljavanje novih radnika potrebno da godišnje ima porudžbine za oko 30 aviona.

Planovi pančevačke avioindustrije su da osim završetka prototipa aviona "Kobac", izrađuje bespilotne letelice i počne remontovanje helikoptera, dodao je on.

Perić je podsetio da je "Utva" 2008. godine bila na pragu stečaja, ali da ju je spasio Jugoimport SDPR koje je finansijski pomogao obnovu pogona, zapošljavanje novih radnika i ugovorilo isporuku 35 aviona za domaće i strano tržište.

"Utva" je nastala 1939. u Zemunu kao Jedriličarska zadruga koja se bavila izradom jedrilica i klipniha aviona, a dve godine kasnije preseljena je u Pančevo.

U prethodnih 75 godina u njoj je proizveden veliki broj tipova malih aviona domaće konstrukcije, a učestvovala je u nastajanju mostarskog "Sokola", "Fadipa" u Bečeju i Remontnog zavoda "Orao" u Rajlovcu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track