RODITELJIMA ĆEMO REĆI KO IM JE UBIO DECU Uskoro istina o ubistvu gardista u Karašu!
Foto: Fonet

Posle pisanja Kurira

RODITELJIMA ĆEMO REĆI KO IM JE UBIO DECU Uskoro istina o ubistvu gardista u Karašu!

Društvo -

Istraga o ubistvu gardista Dražena Milovanovića i Dragana Jakovljevića, koji su likvidirani u specijalnom objektu Vojske SCG "Karaš" na Točideru, do kraja će doprineti rasvetljavanju ove nesreće, uveren je ministar odbrane Zoran Đorđević!

Ministar odbrane Zoran Đorđević kaže da će lično dati sve od sebe da se konačno utvrdi kako su 5. oktobra 2004. u kasarni na Topčideru stradali pripadnici Gardijske brigade Vojske Srbije i Crne Gore Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović!Vlada Srbije je, navodi on za Kurir, oformila novu komisiju u vezi sa tragičnim stradanjem dvojice gardista u vojnom objektu Karaš, što govori o spremnosti države da učini sve kako bi se u potpunosti i do kraja utvrdile sve okolnosti i činjenice u ovom slučaju.- Kao ministar odbrane podržavam rad nove komisije, koja je oformljena na inicijativu premijera Aleksandra Vučića. Iskreno nam je stalo da se istina sazna i uvereni smo da će Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije u radu s novom komisijom u potpunosti i do kraja doprineti rasvetljavanju ovog slučaja - navodi Đorđević i dodaje:Ko je kriv- Kakva, kolika i da li postoji krivica pojedinaca, moći ćemo da ocenimo tek posle saopštavanja rezultata rada nove komisije, a sa ciljem da se rasvetli ceo slučaj, Ministarstvo i Vojska će u potpunosti sarađivati u „slučaju Topčider“.Janko Jakovljević, otac stradalog Dragana, kaže da je došlo krajnje vreme da se konačno utvrdi prava istina, a angažovanje premijera Vučića mu, kako navodi, uliva nadu da će se uskoro staviti tačka na ovu tragediju.Klupko se odmotava- Dokazano je da nije reč o ubistvu i samoubistvu, već da su Dragan i Dražen ubijeni. Mi ipak nismo preterani optimisti da će nam pokazati tog koji je lično povukao obarač, ali nam je olakšanje to što je utvrđeno da se deca nisu sama poubijala - navodi Jakovljević.On smatra da je potrebno samo malo dobre volje da se sve razreši.- Mali krug ljudi je povezan u ovom slučaju, četvoro-petoro njih znaju sve. To su, najpre, bivši predsednik Boris Tadić, za koga se nadam da će uskoro biti saslušan, zatim bivši ministar odbrane i nekadašnji načelnik Generalštaba Prvoslav Davinić i Branko Krga, kao i tadašnji komandant Gardijske brigade Radomir Ćosić. Oni treba da kažu sve što znaju - kaže Jakovljević.Podsetimo, istraga vojnih organa tvrdila je da je reč o ubistvu i samoubistvu, ali je to osporila nezavisna komisija, utvrdivši da je gardiste na Topčideru ubila treća osoba.

Slučaj stigao do AmerikeFBI: GARDISTE UBILA TREĆA OSOBAZbog suprotstavljenih nalaza vojne i nezavisne komisije, krajem 2005. naređeno je veštačenje treće strane. Tako je čitav slučaj došao do laboratorije FBI „Kvantiko“, a njen veštak Stiv Kaster je aprila 2008. isključio mogućnost da je neki od gardista izvršio samoubistvo. Ovaj stručnjak FBI je tako potvrdio tezu da je Jakovljevića i Milovanovića ubila treća osoba. Isto je dokazano i nedavnim superveštačenjem obavljenim u SAD.

ČINJENICESvi propusti u istrazi1. Nakon tragedije mesto nije bilo adekvatno obezbeđeno2. Nisu pretreseni automobili u krugu Karaša i u blizini mesta ubistva

3. Nije urađena DNK analiza pušaka

4. Parafinska rukavica je uzimana selektivno, i to samo od nastradalih i od trojice vojnika-stražara, a ne i od ostalih koji su se tamo zatekli5. Ignorisana je izjava vodnika Marka Kovačevića, kojem je ranjeni Milovanović rekao da je pucano „iznutra“6. Nikad nije bilo istraga o tome da li je na vojnike pucao neko ko je izašao iz tajnog objekata Karaš7. Nenad Ćosić, sin komandanta Gardijske brigade, nakon tragedije je iz vojnog objekta izvezao privatni automobil, i to bez pregleda. Kasnije nije dao izjavu jer je otišao na letovanje u Egipat. Nije mu uzeta ni parafinska rukavica. Ćosić je imao kriminalni dosije

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: GARDISTI U TOPČIDERU SU UBIJENI, zaključak je najnovijeg 3D forenzičkog istraživanja!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track