DANAS JE TUCINDAN: Na ovaj dan sprema se božićna pečenica, a OVO se, dobro zapamtite, ne radi NIKAKO
Foto: Profimedia

Počinju pripreme za najradosniji hrišćanski praznik

DANAS JE TUCINDAN: Na ovaj dan sprema se božićna pečenica, a OVO se, dobro zapamtite, ne radi NIKAKO

Društvo -

BEOGRAD - Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vernici u četvrtak 5. januara obeležava praznik koji se naziva Tucindan.

Tucindan je praznik koji uvek pada 5. januara, dan pred Badnji dan, odnosno dva dana pre najradosnijeg hrišćanskog praznika Roždestvo Hristovo - Božić.

Toga dana se kolje ili priprema pečenica, odnosno pečenje za Božić. Nekada se pečenica tukla - ubijala krupicom soli, kasnije ušicama od sekire, pa se onda, ubijeno ili ošamućeno prase ili jagnje klalo i redilo. Zato je ovaj dan nazvan Tucindan.

Za pečenicu se obično kolje prase ili jagnje, a uz to neko još kolje i priprema pečenu ćurku, gusku ili kokošku.

Veruje se da je običaj vezan za klanje pečenice, verovatno ostao iz stranih mnogobožačkih vremena, vezan za prinošenje žrtve.

Crkva ga je prihvatila i blagoslovila, jer posle Božićnog posta, koji traje šest nedelja, jača hrana dobro dođe, pogotovo što su tada izuzetno jaki mrazevi i zime. Na Tucindan, po narodnom verovanju, decu ne valja tući, jer će cele godine biti nevaljala i bolovaće od čireva.

(EPK/Wikipedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track