PATRIJARH IRINEJ: Kad nam država vrati svu imovinu, plaćaćemo porez
Foto: Nebojša Mandić

PATRIJARH IRINEJ: Kad nam država vrati svu imovinu, plaćaćemo porez

Društvo -

BEOGRAD - Srpski patrijarh Irinej izjavio je da će crkva plaćati porez onda kada država vrati crkvi njenu celokupnu imovinu i dodao da je pitanje vraćanja imovine veoma komplikovano i da se rešenje traži u pravcu zamenske restitucije.

U intervjuu za TV Hram na pitanje da li je učinak restitucije mogao da bude bolji patrijarh odgovara:"To pitanje nije tako jednostavno, i mi shvatamo komplikovanost tog pitanja. Zahvalni smo državi što je vratila ono što je najlakše moguće vratiti - a to su šume."

Kako je naveo, situacija je malo bolja u Bačkoj po pitanju obradive zemlje, postoji i zakon ali taj problem nije rešen."Nisu rešena imanja koja su data bezemljašima a posebno je pitanje građevina za koje je država donela odluku koja nije bila očekivana - da se mogu prodati i prodata su manje-više budzašto. U crkvi ćemo insistirati da se tu izvrši pravilna kompenzacija, da se vrati ono što se može vratiti u prirodnom stanju, a ono sto ne može da to država reši", dodao je on.

Patrijarh kaže da se to postavlja i pitanje poreza."Ja sam to rekao i na tome ću ostati - dok se celokupna imovina ne vrati crkvi mi nećemo plaćati porez jer je gro država uživala i uživa. Kad nam bude vratila sve i crkva će plaćati poreze", rekao je patrijarh, dodajući da se sa institucijama razgovara o zamenskoj restituciji i da se u tom pravcu traži rešenje.

Govoreći o odnosima SPC i Vatikana i pape Franje, a imajući u vidu događaje tokom ratova na tlu bivše Jugoslavije, patrijarh ističe da je papa Franja čovek koji je sagledao vreme, priorodu i misiju crkve u svetu, i da je svestan događaja iz prošlosti koje je činila rimokatolička crkva a na uštrb čitavog hrišhanstva."On to uviđa i želi to stanje da popravi. Naš odnos sa Rimom umnogome kvare naše komšije sa događajima koje dobro pamtimo i koji predstavljaju tragediju naših naroda, i hrvatskog i srpskog", rekao je patrijarh.Prema njegovim rečima, neke nemile pojave se i danas dešavaju i one ne služe zbližavanju nego stoje kao prepreka.

"Mi kao hrišćani možemo uciniti sve da se to stanje na neki način popravi. To uviđa novi papa i zato je formirao svoju Komisiju da se vidi uloga (Alojzija) Stepinca. Mi preko naše Komisije pružamo istorijske činjenice koje su nepobitne a njihovo je koliko će to uvažiti", dodao je on.

Patrijarh je takođe ocenio da je položaj naseg naroda veoma težak."Okruženje nam je takvo kakvo je. Ovo što se danas dešava u Hrvatskoj nimalo nas ne raduje. Imam utisak da jedna ideologija koja je pobeđena ponovo nalazi utočište i tlo na tim prostorima. Natpisi koje vidimo, slavljenje lica koja su osuđenja - imamo utisak da se ponavlja ono što je nekada bilo prisutno", kaže on.S druge strane tu je i pokušaj da se Kosovo otrgne od Srbije, dodao je patrijarh."A ja se pitam, naša crkava se pita, naš narod se pita - šta je Srbija bez Kosova. Sve vrednosno tamo ima svoj početak", zaključio je patrijarh.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track