Vozačka obuka po starom do 25. oktobra

Poskupljenje

Vozačka obuka po starom do 25. oktobra

Društvo -
Još se ne zna za koliko će obuka poskupeti

BEOGRAD - Novi sistem obučavanja vozača u Srbiji, koji uvodi obavezne teorijske časove, primenjivaće se od 25. oktobra i još se ne zna za koliko će obuka poskupeti, rečeno je u Upravi saobraćajne policije.

Minimalnu cenu koštanja obuke po novom predložiće MUP uz saglasnost Ministarstva poljoprivrede i trgovine, izjavio je načelnik Odeljenja za saobraćajno-tehničke poslove i prekršajni postupak Branimir Pejović.

On je govoreći o obuci za sticanje B kategorije, kazao da je glavna novina što će biti uvedena obavezna teorijska obuka koja obuhvata 30 časova predavanja i 10 časova vežbi, uz najmanje 40 časova vožnje.

Znanja iz prve pomoći će se, prema njegovim rečima, sticati u okviru teorijske obuke.

Period za prilagođavanje auto škola je godinu dana odnosno trajaće do 25. oktobra 2013. godine, do kada će svaka škola morati da ima licencirane instruktore, kao i predavače i ispitivače sa višom ili visokom stručnom spremom saobraćajne struke i odgovarajućim iskustvom.

Auto škole će, takođe, morati da imaju i odgovarajuća vozila u skladu sa direktivama EU na kojima će se vežbati budući vozači.

Oni koji budu upisali obuku 24. oktobra ove godine moći će da se obučavaju po starom programu uz dodatnu doobuku iz teorije i prakse, kao i prve pomoći, ali će morati da polažu po novim pravilima.

Novine za obuku i dobijanje vozačke dozvole predviđa zakon, a bliže ga preciziraju čak pet pravilnika koji uređuju tu oblast.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track