Vremenska prognoza

OVO JE TEMPERATURNI ŠOK! UŽIVAJTE U PLUSU, NEĆE DUGO: Sledi NOVA TURA SNEGA i evo kad stiže!

Društvo -

BEOGRAD - Do kraja dana još je ponegde u Srbiji moguća kiša koja će se lediti na tlu, a u južnom Banatu i donjem Podunavlju jak i olujni jugoistočni vetar.

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) saopštio je danas da se sledeće nedelje očekuje oblačno i hladno vreme, u većini dana sa snegom.

Foto: RHMZ printscreen
Foto: RHMZ printscreen

U saopštenju se navodi da je danas do kraja dana još ponegde po kotlinama jugozapadne, južne i jugoistočne Srbije moguća ledena kiša. U južnom Banatu i donjem Podunavlju povremeno će duvati olujni jugoistočni vetar.

Sutra se očekuje pretežno oblačno i malo hladnije vreme i mestimično slab sneg, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod. Ujutro je još ponegde na jugu i jugoistoku moguća kiša, a posle podne na severu,a u toku noći i u ostalim krajevima postepeno razvedravanje. Duvaće slab i umeren vetar, zapadni i severozapadni.Najniža temperatura kretaće se od -2 do 2, a najviša od 2 do 5 stepeni.

Foto: AP
Foto: AP

U Beogradu će biti malo hladnije, ujutro oblačno sa slabim snegom, zatim suvo, a posle podne očekuje se postepeno razvedravanje. Duvaće slab i umeren vetar, zapadni i severozapadni, a najniža temperatura biće -1, a najviša 4 stepena. U nedelju se očekuje ujutro slab i umeren mraz i mestimično magla, u toku dana pretežno sunčano.

U toku noći očekuje se naoblačenje sa snegom sa jugozapada, a od ponedeljka oblačno i hladno sa snegom uz povećanje visine snežnog pokrivača.Temperatura će biti malo ispod prosečnih vrednosti - najviše dnevne od -3 do 1 stepen.

Pojačan vetar u Banatu, Podunavlju, na prilazima Kopaoniku

U južnom Banatu i u donjem Podunavlju vetar je pojačan kao i u planinskim predelima Ivanjice i na prilazima Kopaoniku iz pravca Brusa, gde se na pojedinim deonicama stvaraju nanose snega što otežava prohodnost i čišćenje puteva, ali utiče i na smanjenu vidljivost, upozorio je AMSS.

Velikim oscilacijama u temperaturama između noći i dana, pored mokrih kolovoza koji u večernjim satim prelaze u poledicu, donose još jednu opasnost - a to su odroni, koji se pojavljuju iznenada, a karakteristični su na svim putevima koji prolaze kroz kamene useke i klisure.

Foto: AP
Foto: AP

Prohodnost puteva je sve bolja i na putevima u planinskim predelima Vranja, Leskovca, Babušnice, Kuršumlije, Kruševca, Novog Pazara, Sjenice i Tutina.Saobraćaj se u ovim regionima i dalje odvija usporeno i otežano uz obaveznu upotrebu lanaca i zimske opreme.

Kako do zimskih centara

Početak vikenda sa prvim popodnevnim satima donosi još jednu smenu turista u zimskim turističkim centrima. Prilazi Goču, Tari, Zlatiboru, Staroj Planini i Divčibarama prohodni su, putevi su očišćeni u punoj širini, ali su pod snegom visine i do pet cm zbog čega je saobraćaj usporen i odvija se uz obaveznu upotrebu zimske opreme.

Foto: AP
Foto: AP

Za one koji planiraju put ka Kopaoniku prohodni su svi prilazi ovoj planini, ali zbog pojačanog vetra savetujemo prilaz sa zapadne strane koji vodi preko Jošaničke Banje.Prema poslednjim informacijama Uprave granične policije, na našim graničnim prelazima, na putničkim terminalima, trenutno, nema dužih zadržavanja od 15-20 minuta.

(Fonet/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track