OPREZ: Nutela udara na srce
Foto: Shutterstock

Srpski stručnjaci naglašavaju

OPREZ: Nutela udara na srce

Društvo -

Palmino ulje tretirano na visokoj temperaturi sadrži transmasne kiseline, koje povećavaju rizik od kardiovaskularnih oboljenja, kaže nutricionista Novaković

Zagrevanje palminog ulja na 200 stepeni pri proizvodnji „nutele“ oslobađa produkte koji ne samo da mogu biti kancerogeni već i povećavaju rizik od srčanih bolesti, tvrdi nutricionista Budimka Novaković.

- Palmino ulje je mast koja sama po sebi nije kancerogena, ali kad se termički obrađuje, može da da produkte koji potencijalno ugrožavaju zdravlje. Tretiranjem palminog ulja na visokoj temperaturi oslobađaju se slobodni radikali, koji oštećuju ćelije i time povećavaju rizik od malignih bolesti. Sadrže visok procenat transmasnih kiselina, koje su štetne po zdravlje, jer povećavaju rizik od oboljenja srca i krvnih sudova - kaže Novakovićeva.

Deca da je izbegavaju

Prema njenim rečima, većina kremastih proizvoda ovog tipa je nezdrava, a svi nutricionisti savetuju da ih deca ne konzumiraju ni u malim količinama. Isto smatra i nutricionista Maja Petrović:- Protiv sam svake upotrebe veštačkih industrijskih mazalica. Ne samo što su nutritivno siromašne, već goje i potpuno su neprirodne.Prvi od razloga za široku upotrebu palminog ulja je ekonomičnost, jer je najjeftinije biljno ulje na tržištu, a može se koristiti više puta za prženje u fritezama jer nema neprijatan miris kao druga ulja. Takođe, dosta se koristi u vegetarijanskoj ishrani, ali i ishrani osoba koje su alergične na gluten.

BONUS VIDEO: Šta naši građani misle o kancerogenosti nutele?

Porasli bi troškovi

Dr Miljko RistićVEOMA OPASNO PO ZDRAVLJE- Tačno je da je prženje ulja i masti na visokoj temperaturi veoma loše po zdravlje, jer oslobađa mnoštvo štetnih materija. Ne utiče to toliko na krvne sudove koliko je kancerogeno. Naročito je opasno kad se ulje prži i koristi više puta, jer podstiče pojavu malignih oboljenja, a građanima bih posavetovao da izbegavaju i upotrebu putera - kaže čuveni kardiohirurg Miljko Ristić.

Z. Kunosić - J. Pronić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track