Zagrevanje palminog ulja na 200 stepeni pri proizvodnji „nutele“ oslobađa produkte koji ne samo da mogu biti kancerogeni već i povećavaju rizik od srčanih bolesti, tvrdi nutricionista Budimka Novaković.
- Palmino ulje je mast koja sama po sebi nije kancerogena, ali kad se termički obrađuje, može da da produkte koji potencijalno ugrožavaju zdravlje. Tretiranjem palminog ulja na visokoj temperaturi oslobađaju se slobodni radikali, koji oštećuju ćelije i time povećavaju rizik od malignih bolesti. Sadrže visok procenat transmasnih kiselina, koje su štetne po zdravlje, jer povećavaju rizik od oboljenja srca i krvnih sudova - kaže Novakovićeva. Deca da je izbegavaju
BONUS VIDEO: Šta naši građani misle o kancerogenosti nutele?
Porasli bi troškoviDr Miljko RistićVEOMA OPASNO PO ZDRAVLJE- Tačno je da je prženje ulja i masti na visokoj temperaturi veoma loše po zdravlje, jer oslobađa mnoštvo štetnih materija. Ne utiče to toliko na krvne sudove koliko je kancerogeno. Naročito je opasno kad se ulje prži i koristi više puta, jer podstiče pojavu malignih oboljenja, a građanima bih posavetovao da izbegavaju i upotrebu putera - kaže čuveni kardiohirurg Miljko Ristić.