MUKE: Nestašica uglja, EPS ne diže cene!
Foto: Shutterstock

Januarski mraz ispraznio stovarišta

MUKE: Nestašica uglja, EPS ne diže cene!

Društvo -

Sirove „kolubare“ i „kovina“, ujedno i najjeftinijeg uglja, nema nigde, a prodavci kažu da bi dnevno mogli da prodaju i po 100 tona

Mraz koji je od prošle nedelje okovao Srbiju izazvao je jagmu za ugljem. Najpre je planula najjeftinija vrsta uglja „kolubara“, za kojom je potražnja tolika da bi svako stovarište, kad bi ga imalo, moglo da proda i po 100 tona dnevno.- U svim stovarištima je nestašica uglja. Nema sirovog uglja „kolubara“ i „kovin“, koji se najviše traže jer su najjeftiniji. Velika je potražnja i sve što dobijemo prodamo u roku od nekoliko dana. Velika je potražnja i u rudnicima. Zbog komplikovanog prevoza usled rekonstrukcije železnice, na isporuku uglja iz „Kolubare“ čekamo 10 do 15 dana. Od pre nekoliko dana u „Kolubari“ su počeli da rade prema prioritetu, prvo obezbede škole, bolnice i obdaništa, pa tek onda ostale kupce - objašnjava Smilja Čubrović, vlasnik stovarišta „Kreka“ iz Beograda.

Ona ističe da cena uglja po toni uključuje i prevoz do 10 kilometara udaljenosti.- Dnevno prodamo oko 30 tona uglja, a da možemo da postignemo i da ga imamo dovoljno, mogli bismo da prodamo i 100 tona dnevno. Na zalihama najviše ima ruskog kamenog uglja, mrkog uglja „banovići“ i sušenog uglja iz Vreoca i „Kolubare“ - kaže Čubrovićeva i dodaje da kupci koji su udaljeniji od 10 kilometara moraju da doplate za prevoz. Kragujevčani zbog besparice umesto na tone, ugalj kupuju na džakove.- Ljudi nemaju novca pa kupuju na džakove. Velika je gužva pa oko 10 automobila čeka da utovari po džak, dva uglja. Imamo sve vrste uglja, ali smo u gužvi zbog razvoza, pa se na isporuku uglja kamionima čeka 10 dana. Cene uglja se neće menjati, ali su proizvođači pelata povisili cene pa je tona tog energenta umesto 170 evra sada 200 evra - ističe Dragica Kostić, vlasnica stovarišta „Slava trans“ iz Kragujevca.

EPSKUPITE DIREKTNOU „Elektroprivredi Srbije“ tvrde da normalno isporučuju ugalj i građanima i stovarištima po nepromenjenoj ceni.- Građani mogu da naruče i kupe ugalj direktno od EPS bez ikakvih problema. Potrebno je samo da se prijave Službi za prodaju uglja RB „Kolubara“. Ugalj se trgovcima, odnosno stovarištima prodaje na redovnim licitacijama. Sve ugovorene količine isporučuju se u roku - tvrde u EPS.

SLAVICA TOMČIĆ

BONUS VIDEO:

(KURIR TV) BESPLATNI STRUJA I GAS: Ako zarađujete manje od 32.000 i trošite manje od 1.625 kWh

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track