Najnovije vesti

Srpski svetitelji u ruskom crkvenom kalendaru

Mesecoslov

Srpski svetitelji u ruskom crkvenom kalendaru

Društvo
Molitveno će se spominjati prepodobni Justin Ćelijski i Simeon Dajbabski

MOSKVA - Sveti arhijerejski sinod Ruske pravoslavne crkve (RPC) odlučio je da u kalendar svetitelja (mesecoslov) drugih pomesnih pravoslavnih crkava unese prepodobnog Justina Ćelijskog (Popović), saopštila je Moskovska patrijaršija.

Kako je prenela Verska informativna agencija (VIA), prepodobni Justin Ćelijski će u kalendaru RPC i u kalendaru Srpske pravoslavne crkve (SPC) biti unet pod datumom 14. jun, odnosno 1. jun po starom kalendaru.

Prepodobni Simeon Dajbabski će se molitveno spominjati 1. aprila, odnosno 19. marta po julijanskom kalendaru. Sveti arhijerejski sabor SPC je, na svom aprilsko - majskom zasedanju 2010, kanonizovao ovu dvojicu svetih Srba, starca Simeona iz manastira Dajbabe kraj Podgorice, koji je umro uoči Drugog svetskog rata i oca Justina Ćelijskog koji se upokojio 1979. godine.

Otac Justin se smatra velikim podvižnikom, čudotvorcem i teologom, koji je, pored Svetog vladike Nikolaja, najpoznatiji u svetu savremenih pravoslavnih Srba.

Grci su oca Justina nazvali "visokovrhim hrastom Pravoslavlja" i govorili da je on "savest Srpske pravoslavne crkve" u doba titoizma, konfiniran u manstiru Ćelije kod Valjeva.

On je, kako se veruje, zaista bio svedok apostolske tvrdnje da se "reč Božja ne da vezati". Bio je protiv ekumenizma i osavremenjavanja crkvenog života.

RPC je u kalendar uvrstila i "Sabor novomučenika Jasenovačkih" 13. septembra, odnosno po starom kalendaru 31. avgusta.

Prepodobna Sofija Hotokurudu, koju je kanonizovala Carigradska patrijaršija, slaviće se 23. aprila.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...