Najnovije vesti

Prve odluke o odšteti za zatvorenike Golog otoka

Prve odluke o odšteti za zatvorenike Golog otoka

Društvo
Komisija je prvim 15 žrtava režima poslala sporazume o odšteti s predloženm iznosima na usaglašavanje i ukoliko ih prihvate, biće im isplaćeno ukupno 13,7 miliona dinara

BEOGRAD - Komisija Ministarstva pravde za obeštećenje donela je odluke o visini naknade štete za prvih 15 žrtvi režima koje su rehabilitovane od nepravednih osuda u političkim procesima posle Drugog svetskog rata, izjavio je državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen.

Komisija je oštećenima, mahom zatvorenicima koji su kazne služili na Golom otoku, poslala sporazume o odšteti s predloženm iznosima na usaglašavanje i ukoliko ih prihvate, biće im isplaćeno ukupno 13,7 miliona dinara, objasnio je Homen i ukazao da je svih 15 osoba rehabilitovano odlukama suda tokom 2007. godine.

Ne želeći da otkriva imena političkih zatvorenika, Homen je naveo da im se obeštećenje dodeljuje zbog dana provedenih u zatvoru i oduzimanja građanskih prava.

Prilikom određivanja iznosa odštete Komisija se rukovodila rešenjima koja su prihvaćena u celom regionu, od sedam evra po danu provedenom u zatvoru.

Najniža odšteta iznosi 266.000 dinara i trebalo bi da je dobije žena koja je godinu dana provela na Golom otoku 1950, dok je najviša naknada od dva miliona dinara ponuđena političkom zatvoreniku koji je u tom zatvoru proveo 2.920 dana - od 1949. do 1956. Pravo da podnesu zahtev za naknadu štete, prema rečima državnog sekretara, imaju sve rehabilitovane osobe.

Sudovi u Srbiji su za nepunih pet godina od početka primene Zakona o rehabilitaciji, rehabilitovali 1.870 ljudi, naveo je on i napomenuo da je Komisija koja je počela rad u februaru do sada primila 190 zahteva za naknadu štete.

Rehabilitacija, koja je osnov za naknadu štete, podrazumeva poništenje sudskih presuda kojima su žrtvama političkog progona zbog neslaganja s tadašnjim režimom bili oduzeti čast i ugled, sticanje prava na penzijski staž i mesečnu novčanu naknadu, na zdravstvenu zaštitu, na vraćanje konfiskovane imovine ili obeštećenje i pravo na rehabilitacionu naknadu.

Samo pred Višim sudom u Beogradu krajem prošle godine bilo je u radu 307 predmeta rehabilitacije, a u prvih pet meseci ove godine primljena su 92. Pred tim sudom vode se postupci za vraćanje časti i ugleda kneza namesnika Pavla Karađorđevića, generala Dragoljuba Draže Mihailovića, generala Milana Nedića, profesora Slobodana Jovanovića, ministra Milana Antića, profesora Lazara Markovića.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...