SEĆANJE NA HEROJA: Srđan Aleksić je umro vršeći svoju ljudsku dužnost
Foto: Privatna Arhiva

Godišnjica smrti

SEĆANJE NA HEROJA: Srđan Aleksić je umro vršeći svoju ljudsku dužnost

Društvo -

Pijani vojnici su pre 24 godine u Trebinju zverski pretukli srpskog mladića koji je pokušao da zaštiti svog komšiju, Bošnjaka Alena Glavovića

Srđan Aleksić, Srbin iz Trebinja, ubijen je na današnji dan pre tačno 24 godine, dok je spasavao svog sugrađanina Bošnjaka. Na njegovoj umrlici je pisalo: „Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost“.Srđanov herojski čin ostao je zapisan u novijoj istoriji kao najplemenitiji čin tog doba. Hrabri mladić je na trebinjskoj pijaci video kako pijani vojnici maltretiraju čoveka. Legitimisali su ljude i zatekli Alena Glavovića, čiji je neoprostivi greh bilo to što je bio Bosanac.

Počeli su da ga, naočigled cele pijace, surovo tuku. Reagovao je samo Srđan i pokušao da spase komšiju, ali vojnici su sav svoj gnev preusmerili na Aleksića. Nemilosrdno su ga tukli kundacima pušaka sve dok nije pao u komu, u kojoj je bio šest dana. Umro je na Savindan, u 27. godini.

- Omladino, vama govorim, jer vas je ovde najviše. Pogledajte, svud okolo su humke vaše braće. Evo danas, kad u ovu istu grobnicu spuštam i moga Srđa, nadam se da će ovo zlo stati. Danas mi je neobično teško jer dolaze mi mnogi prijatelji, poznanici i sugrađani da mi izraze saučešće, a neki od njih i da se pozdrave sa mnom, jer odlaze iz ovog grada i možda se nikad u njega neće vratiti - rekao je Srđanov otac Rade na sahrani.

EKSKLUZIVNO Brat Delije koji je donirao organe: Kroz Dušana vidim deo mog brata Zorana

Alen GlavovićON JE POGINUO DA BIH JA ŽIVEOAlen Glavović, koga je Srđan Aleksić spasao, danas živi u Švedskoj, ali svake godine posećuje grob i porodicu hrabrog srpskog mladića.- On leži, a ja hodam. Ležao bih ja, a on bi hodao. Ispalo je da je on poginuo za mene. Tako je valjda moralo biti - rekao je jednom prilikom Glavović.

J. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track